Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Право на Европейския съюз

   
 Право на Европейския съюз

За четвърта поредна година стартира единствената по рода си в Източна Европа Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз”. Програмата се осъществява съвместно от Софийския университет и Университета на Нанси, Франция и е под високия патронаж на Министър-председателя на Република България и Н. Пр. Посланика на Република Франция.

В присъствието на г-н Бойко Борисов - Министър-председател на Република България, г-жа Цецка Цачева – Председател на Народното събрание, проф. дин Иван Илчев – Ректор на СУ, Н. Пр. Етиен дьо Понсен - Посланик на Република Франция, Н.Пр. посланици на държави-членки на Европейския съюз, д-р Атанас Семов –Зам.-председател на Народното събрание, доц. Сергей Игнатов – и.д. Министър на МОМН, г-н Лазар Груев – Председател на ВКС, г-жа Йорданка Фандъкова – кандидат кмет на ГЕРБ за София и др. високопоставени гости, завършилите магистрати получиха своите дипломи.

Проф. Илчев приветства младите прависти и ги увери, че европейско образование получават именно тук – в най-престижния университет в България. "Инвестицията в образованието е разумна и ще се изплати по най-благодатния начин", апелира Ректорът на СУ към българските държавници.

„Администрацията трябва да се напълни с млади и необременени хора като вас” каза г-н Борисов от трибуната на Аулата и допълни: „Пари за наука няма по простата причина, че са изхарчени, все пак в бюджета са отделени най-много средства за образованието”.

Програмата е предназначена главно за практикуващи специалисти, които работят като адвокати, нотариуси, кадри в съдебната система, държавната администрация, дипломатическата служба или реалния бизнес. Тя предлага задълбочено професионално обучение на пряко ангажираната с европейската правна проблематика аудитория. Обучението се отличава със своята практическа насоченост във връзка с успешното интегриране на Република България като член на ЕС. Предназначението на Програмата е да предоставя задълбочени и практически приложими знания и умения за създаването и прилагането на специфичното Право на ЕС и за функционирането на съдебната система на ЕС.
Pъководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС” е д-р Атанас Семов, преподавател в СУ и Зам.-председател на Народното събрание на Република България.

Проф. Иван Илчев и г-н Бойко Борисов връчиха награди на отлично завършили програмата магистрати.