Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / “По същество се утвърждава партийно-политическият принцип”

   
“По същество се утвърждава партийно-политическият принцип”

В Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха представители на академичната общност и на законодателната власт, за да дискутират реформите във висшето образование.

Всеобщото мнение в академичните среди е, че ГЕРБ избързват с промените в Закона за научните степени и научните звания и той трябва да върви паралелно със Закона за Висшето образование, чийто проектозакон ще бъде внесен до края на месеца. Проф. Емилия Рангелова – председател на Федерацията на университетските синдикати изрази позиция, че становището на закона е сериозно объркано – същността на понятието „научно звание” засяга престижа на съответния специалист, докато предложението то да бъде заменено от „научна длъжност” е с контекст при правно-трудовите взаимоотношения. Проф. д-р Веселин Брезин изрази всеобщото недоволство, че дебатът се води през медиите и вторият текст на закона не е бил изпратен до нито едно учебно заведение, бил е качен и в последствие свален от сайта на министерството.

Представител на изпълнителната и законодателната власт беше проф Станислав Станилов – член на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, от Министерство на образованието, младежта и науката така и не изпратиха свой представител. Той отговори на част от поставените въпроси - че са направени промени в новия текст, а на другите свиваше рамене и казваше – „Предложихме го, но колегите от ГЕРБ така решиха и така остава” или „така реши министърът”, което предизвика недоволството на всички присъстващи и коментар от страна на проф. Рангелова - “По същество се утвърждава партийно-политическият принцип”.

Бяха повдигнати и други проблеми, които са слабо засегнати в „обществения дебат”, който се случва в медиите – като необходимостта от Закон за Българския език, от съгласуването на реформите във висшето образование в България с европейските и т.н. Позицията на студентите защити член на „Гражданско общество”, но от тяхна страна имаше двама безмълвни представители.

Проф. дмн Недю Попиванов – зам. ректор по научна и международна проектна дейност на Софийски университет „Св. Климент Охридски” направи своеобразно обобщение, че добър или лош този закон ще бъде приет, по важното е академичната общност да спре да се дели, а да работи заедно за развитието на образованието в България.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.