Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Парад на лалетата в Университетската ботаническа градина в Балчик

   
Парад на лалетата в Университетската ботаническа градина в Балчик

Ефектни композиции, свежи решения и екзотика в пролетното партерно зацветяване на Ботаническата градина в Балчик.

Април, най-цветният месец от годината, носи истинско отваряне към природата. Време е за разходки под слънчевите лъчи, а заедно с тях неповторима и спираща дъха е гледката на разцъфтелите лалета, теменужки, зюмбюли и нарциси, създаващи облика на пролетното партерно зацветяване през новия сезон в Ботаническата градина в Балчик.

1

Представителите на семейство Кремови (Liliaceae) лалетата се открояват със своята неповторима осанка и традиционно се превръщат в атракцията на сезона.

Посетителите на Ботаническата градина могат да се насладят на Парада на лалетата в градина „Разсадника” и „Градината на Боговете“. Цветните композиции тази година са оформени под влияние на геометричния стил, сортовете лалета са ситуирани с кръгли очертания, които се открояват като букети над цветните килими от теменужки.

2

Над 120 сорта лалета са засадени от специалистите в Ботаническата градина. В момента може да се наблюдава цъфтежа на видове oт класовете Ботанически, Фостериана, Кауфманиана, Грейги, Кичести, Триумф лалета и така наречения клас Дарвинов хибрид.

Със своите пастелни, искрящи нюанси с пълния си блясък се отличават Apricot Beauty, Candy Price, Demeter, Sweetheart, Lefeber Favorite, Golden Apeldoorn, Flaming Purissima, Yellow Purissima, Viking, Vivaldi, Design impression, Princeps, Madame Lefeber. Със своето изящество традиционно предизвикват интерес и т.н. ресничести лалета. Като сравнително нова група тяхна отличителна характеристика са ресничките по ръбовете на цвета. Свежи попълнения в строя на тазгодишния парад са и Тulipa ‘Whittallii’, Tulipa ‘Little Beaty’, Tulipa ‘Bakeri Lilac Wonder’и Тulipa ‘Acuminata’, последното известно като „лалето паяк” което може да бъде разгледано в отделно цветно петно в градина „Разсадника”.

4

Колоритният ефект на лалетата няма да е пълен без килима от цъфтящите 39 сорта теменужки, три сорта парички, три сорта незабравка, три сорта плюскавиче, седем сорта зюмбюли и дванадесет сорта нарциси.

Близо два месеца продължaва цветната феерия от цветове и форми, а апогеят се очаква да бъде в края на април и началото на май.

5
6
7
3
8
9
10
11