Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Първа среща на университетските библиотеки от балканските страни

   
Първа среща на университетските библиотеки от балканските страни

Ден преди откриването на Новата учебна 2009 година, Университетската библиотека бе домакин на Първата среща на университетските библиотеки от балканските страни.

В рамките на три дни специалистите ще дискутират предизвикателствата и бъдещото развитие на библиотеките в университетите във все по-глобализиращия се свят. Ще бъдат застъпени теми като дигитализацията на културното ни наследство, потенциалните възможности за участие в съвместни балкански проекти и перспективите за участието в европейския проект "Култура 2007-2013".

В приветственото си слово г-жа Анна Ангелова, директор на УБ подчерта, че водещата идея за тази среща е да се постави началото на плодотворно и действащо сътрудничество на Балканите. Тя изказа дълбокото си убеждение, че балканските университетски библиотеки трябва да обединят опита и усилията си за участие в общи международни проекти и трябва активно да търсят път за по-конструктивно интегриране. Призивът й "Да бъдем единни, но различни" се прие с всеобщо одобрение.

С интерес бе посрещнато и експозето на доц. Александър Димчев – декан на Философски факултет на тема: "Мисията на университетските библиотеки днес". Той очерта специфичните проблеми на университетските библиотеки и образованието като част от библиотекарската професия. Според него, за глобалното общество образованието е водещо и необходимостта от съхраняването и разпространението му е основен приоритет на библиотеките. Обърна специално внимание на новите тенденции – отворен достъп до информацията, да се дигитализира знанието, да се търси коопериране и сътрудничество с други институции – т.нар. междусекторно сътрудничество, да се работи за дигитализация на културното ни наследство. За малка страна като България това е сериозен шанс да бъде забелязана от света. Трябва да се работи с бизнеса и да му се доставя специализирана информация от висококвалифицирани специалисти, и не на последно място – да се търси и намира път за финансова и политическа подкрепа.

В рамките на Първата среща на университетските библиотеки от балканските страни бе представена и изложба, посветена на научните изследвания за Балканите. В представителната извадка преобладават научните трудове на университетски преподаватели от СУ. Включени са трудове и на автори от всичките балкански страни, както и издания на руски, френски, английски и немски езици. Изследванията обхващат широка палитра от научни области като езикознание, история, право, география, икономика, природа, култура и интеркултурни връзки. Изложбата има обзорен характер на тема: "Балканите - изследвания на български и чужди учени", като е използван част от богатия фонд на Университетска библиотека, подкрепена от филиалните си библиотеки.

Интерес представлява специално посветената витрина на старопечатната сбирка с ценни издания. Включени са пътеписи за Балканите, географски карти от различни епохи, учебници по граматика на балканските езици и литература.

Изложбата бе открита от Анна Ангелова, директор на УБ и доц. д-р Тодор Попнеделев – Зам.-декан на Историческия факултет.