Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ – Физика и География

   
ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ – Физика и География

С кандидатстудентски изпити по Физика и География завършва първият етап от тазгодишната кандидатстудентска кампания на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Изпитът по Физика ще се проведе на 07 февруари 2010г от 09:00 часа. Той е с продължителност 4 часа и се състои от тест и една задача върху материала по физика за средните общообразователни училища. Задачата има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем.

Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони. При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Тестовете от миналата година, заедно с отговорите могат да се намерят на адрес: http://www.phys.uni-sofia.bg.

На същият адрес един ден след изпита могат да се намерят правилните отговори на теста и задачата.

Изпитът по География ще се проведе на 07 февруари 2010г от 14:00 часа. Той е писмен и продължава 4 часа. Кандидат студентите ще имат право на избор да разработват една от изтеглените две теми. При писмената разработка трябва да се спазват препоръките, посочени в методическите указания. Анализът и оценките на разглежданите географски обекти и явления трябва да се извърши задълбочено и логично, като се привеждат верни факти и доказателства за тенденциите в тяхното развитие. Конкретните данни по темите Население, Селища, Стопанство и Социално-икономически региони трябва да бъдат актуализирани - да се отнасят за 2007, 2008 и 2009 г. При подготовката си кандидат-студентите трябва да ползват подходящи географски карти и атласи на България. По този начин се улеснява и разширява усвояването на необходимия материал по География на България и се формират правилни пространствени представи.

Основно изискване към кандидат-студентите е логично изложение на съдържанието на темата, коректно използване на фактите, задълбочени анализи и вярно формулирани обобщения и изводи, завършеност на темата, добра езикова култура и правописна грамотност.

Не се разрешава внасянето на шаблони и чертежни инструменти, както и използването на молив.

Коментари

Влез, за да коментираш.