Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Отворен клас. Светът, видян от киното

   
Отворен клас. Светът, видян от киното

Снимка: http://hacknmod.com

На 20 и 21 февруари от 10:30 в театър „@лма @лтер” ще се проведе шестнадесетото издание на ”Отворен клас”. Темата на колоквиума ще бъде „Вселената на звука”.

Това издание на кино форума е посветено на изкуството на звука в радиото и киното – източник на творчески и драматургичен материал. Форумът ще изследва историята на звука в радиото и киното, връзката между тях с оглед основните аспекти на звука и звуковото възприятие на радиослушателя и зрителя.

Участниците в “Отворения клас” ще се срещнат с основателите на радио „ARTE Radio.com” – интернет радиото на европейския телевизионен канал „АРТЕ” и на френския фестивал „Фонургия Нова” – един от най- големите Международни фестивали за радиофонично творчество. Гостите от Франция ще обсъдят най-новите тенденции в звукозаписа в радиото.

Участниците ще дебатират и дали техническите открития в сферата на звука в киното водят до подобряване на слушането или са само поредните „модерни играчки”.

Ще се дискутират и проблемите, свързани с естетиката и творчеството в създаването на звука в радио и кино изкуството, както и въпросите, свързани със съдържанието, които си задава всеки слушател и зрител в качеството си на свободен и любознателен гражданин, загрижен за своята информираност и независимост.

По време на кино форума ще бъдат показани откъси от филми, различни звукозаписи, както и радио предавания, участвали в Международния фестивал „Фонургия Нова”.

Програмата е подготвена от Франсоа Кайа и Даниел Дее и обхваща шест модула: 1. Кратка история на звука в киното: как звукът кара образа да се движи; 2. Звуковото възприятие: да слушаме и да разбираме това, което чуваме; 3. Изчистването: малкото е много; 4. Връзката радио/кино” с или без образ… игрите със звука; 5. Фонуржиа Нова: Марк Жаклен е поканен за да разкаже за единствения в света международен фестивал за радиопрограми; 6. Креативното интернет радио ARTE Radio – „кино за ушите”, представено от журналиста Силвен Жир.

И това издание на „Отворения клас” е с Вход свободен за всички ценители на Седмото изкуство!

Със специалното участие на:

Даниел Дее, автор на концепции и звукорежисьор

Силвен Жир, програмен директор на радио „ARTE Radio.com”

Марк Жакен, председател на асоциацията „Фонургия Нова“

Митко Новков, художествен ръководител на отдел „Художествено-творчески” на СТФ „Екран”

Водещ на срещата: Франсоа Кайа, документалист, издател

Инициатор и продуцент: Патрик Санден

Източник: diploma.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.