Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ново споразумение за климатичните промени след Копенхаген

   
Ново споразумение за климатичните промени след Копенхаген

Снимка: http://images.mirror.co.uk

На 27 февруари 2010 година Дружество за ООН в България и Софийски университет "Св. Климент Охридски" организират симулационна игра Модел ООН на тема "Ново споразумение за климатичните промени след Копенхаген".

Модел ООН е широко разпространена симулативна игра в целия свят. Тя се провежда на национално и на международно равнище. Дружеството за Обединените нации в България работи с ученици от средните училища и студенти от университетите в страната и провежда регионални и национални Модел ООН с предварително подготвени материали по актуални теми.

В Модел ООН участниците играят роля на “посланици” на чужди страни. Обсъждат се актуални световни проблеми в един от органите на ООН. Задачата е да се учи за сложните международни отношения, да се придобие навик за критично и обективно мислене. При подготовката на ролите се научава много за чужди страни, за тяхната политика, икономика и култура. Придобиват се навици за събиране на информация от книги, списания, от Интернет или от пребиваващите в собствената страна чужди посланици.

Играта е близка до реалността, но задачата е не да се достигне непременно до добре разработен и приет документ. Важно е да се създаде мотив за научаване, разбиране на проблемите на другите, развитие на умение за сътрудничество и постигане на компромиси в сложни ситуации. Свободното общуване, добрата комуникация и развитието на речеви умения са сред най-важните задачи на симулативната игра, наричана накратко “Модел ООН”.

Младежката организация организира Модели ООН в университетите в страната, като по този начин се ангажират и приобщават широк кръг от студенти към целите и идеите на ООН.

Моделите ООН, организиарани от Младежката организиация на дружеството биват местни, национални и международни. Най-често биват организирани местни модели ООН, в които участие вземат членовете на Младежкото дружество, както и членове на близки партньорски организации и колеги от университетите, в които има клубове на ООН

Коментари

Влез, за да коментираш.