Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Невероятна панорама на българското”

   
„Невероятна панорама на българското”

„Убеден съм, че този труд ще ползват поколения на ред български историци, които искат да изследват съдбата на българите, които живеят в Русия, Украйна, Молдова.”

С тези думи доц. д-р Пламен Митев – декан на Исторически факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, откри представянето на две нови книги, посветени на българските общности в чужбина

Представянето става в сътрудничеството между Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Академичното издателство „Проф. Марин Дринов”.

Книгите са свързани с историята и съвременното състояние на българите в Руската федерация, Украйна, Молдова, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Армения, Латвия, Литва, Естония и др.

Първата книга е „Българите в Руската империи, СССР, балтийските страни и ОНД”, т. 1 Статистическият сборник на проф. д.и.н. Михаил Станчев, издадена е от ДАБЧ, а втората - „На пусто пладне. Българите в Руската империя и днес. Бележник на езиковия археолог” е на проф. д.ф.н. Тодор Балкански.

Един от историците, участници в представянето бе бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Пламен Павлов. „Обичта към родината и майката не могат да бъдат обяснени. Ако не обичахме хората от собствената си кръв, нямаше да сме тук. Ние не виждаме в бесарабските български някакъв генетичен ресурс, както понякога съм чувам да казват”, каза той. По думите му двете книги са 1000 страници, които съдържат материали, които не могат да бъдат представени дори и за една седмица.

Книгите са много различни по технологии и начин на изписване. Пламен Павлов обобщава, определяйки ги като невероятна панорама на българското.

Източник: Галина ДИМОВА, Агенция „Фокус”

 

Коментари

Влез, за да коментираш.