Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Национален форум за наука

   
Национален форум за наука

Днес в Аулата на Софийския университет се проведе втория етап на Националния форум за наука. Той е продължение на проведения форум в периода от 27 до 29 април 2009 г.

Посветен е на 65-годишнината от учредяването на Съюза на учените в България, 140- годишнината от основаването на БАН, 120-годишнината от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Европейската година на творчеството и иновациите и Деня на народните будители и български учени.

Форумът бе открит от проф. Дамян Дамянов – Председател на Съюза на учените в България. Той приветства г-н Атанас Семов – Зам.-председател на Народното събрание, г-н Сергей Игнатов – Зам.-министър на Министерството на образованието, младежта и науката, проф. Александър Федотов – Председател на ВАК, акад. Никола Съботинов – Председател на Българската академия на науките, проф. дхн Иван Петков – Зам.-ректор на СУ, ректорите на Техническия университет и НАТФИЗ, видни общественици и научни деятели, участници в отговорното събитие.

Основната работа на форума бе посветена на националната научна политика, на вижданията за стратегията за научната и научно-преподавателската кариера и как да се обединят усилията на научната общност и политическите институции в страната за развитие на науката и висшето образование и по-бързото им адаптиране към европейските изисквания и норми. В този аспект бе и изказването на доц. Сергей Игнатов, който ясно подчерта, че основния проблем е в структурирането на българската наука и образование и в огромната нужда от нов, модерен закон, около който да се обедини цялата академична общност.

Компетентното отношение към проблемите и нови виждания как те да се разрешават направи впечатление в изказването на г-н Огнян Стоичков – председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на 41-то Народно събрание.

forum_SUB