Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Махатма Ганди – глас на мъдрост и хуманизъм

   
Махатма Ганди – глас на мъдрост и хуманизъм

В Аулата на Софийския университет тържествено се отбеляза 140-годишнина от рождението на Махатма Ганди – борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в Индия.

Ганди получава международна известност със своята концепция за ненасилието и сатяргха, което означава "държене на истината". За него Алберт Айнщайн казва: "На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята".

Участниците в тържеството имаха възможност да чуят изказванията на проф. Недю Попиванов – Зам.-ректор на СУ, Даниела Кънева - журналист, проф. Александър Федотов, г-н Муралидар Кумар, проф. Андрей Пантев и др. Гост на знаменателното събитие бе г-н Адраш Свайка – Втори секретар в посолството на Република Индия.

Отбелязването на годишнината се осъществи благодарение на специалност "Индология" в Алма матер, Сдружение за развитие и културни отношения между Индия и България и клуб "Приятели на Индия".

Gandi01