Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лаборатория за слава FameLab 2009

   
Лаборатория за слава FameLab 2009

Започва регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009, в който СУ "Св. Кл. Охридски" е партньор

Започна регистрацията за третото поредно издание на конкурса за разбираемо говорене на наука „Лаборатория за слава Феймлаб”, който в България ще се проведе през м. април и май, и ще избере Новото лице на науката, който през месец юни ще се състезава на международния финал на конкурса в Обединеното кралство срещу победителите от още девет европейски страни.

След успеха на конкурса през 2007 и 2008 г., „Лаборатория за слава Феймлаб” ще се проведе за трети път, като разширява възможностите за среща на широката публика с разбираемо и атрактивно поднесена наука от самите учени. Британски съвет и Министерството на образованието и науката отправят предизвикателство към млади учени от природоматематическите и инженерни дисциплини от цялата страна да се регистрират за участие на Първи кръг в един от следните три града в страната – София (30 март, СУ „Кл. Охридски”), Варна (4 април, ТУ Варна) или Пловдив (11 април, ПУ „П. Хилендарски”). Млади учени от университети и научни институти от цялата страна могат да участват в един от посочените градове по свой избор, за да се борят за място на финала, който ще се проведе на 11 май в град София. По регламент всички кандидати се явяват с подготвени 3-минутни изказвания на тема от природоматематическите или инженерни науки, независимо дали става дума за фундаментална или експериментална наука. Критериите, по които ще бъдат оценявани са научна достоверност, разбираемост и сценично присъствие. Целта на конкурса е да помогне за променя на съществуващите отрицателни стереотипи към науката и учените, и повишаване на интереса на младите хора към природоматематическите науки. На всеки от кръговете каним публика, която също оценява състезателите.

Всички участници получават полезни съвети от журито, състоящо се от известни учени и журналисти, за умението си да общуват с широка публика, а финалистите участват в двудневен Майсторски клас преди явяването си на Финала. Победителите в конкурса ще получат множество награди, а спечелилият Първа награда ще замине за Обединеното кралство да се състезава с победителите от още 9 страни. Но най-голямата награда за участниците ще бъде възможността да споделят своята страст към науката с широката аудитория.

Зрителка от минала година, съпровождаща един от състезателите, сподели в залата „Добре, че беше този конкурс, за да разбера най-сетне с какво се занимава моят приятел!”

Конкурсът търси новите лица на науката, които да развият идеите си и уменията си, за да ги представят пред широка ненаучна аудитория на живо в залите или пред ТВ екраните. Моделът е познат от предавания като "Поп айдъл" – състезателите (млади учени) разполагат само с 3 минути да се докажат пред жури (от експерти в науката и медиите), и само най-добрите (12) продължават до финала. Темата трябва да бъде поднесена забавно, разбираемо, атрактивно, но без компромис с научната достоверност. Лаборатория за слава Феймлаб е инициатива на Фестивала за наука в Челтнъм в Обединеното кралство и цели да насърчи младите учени да вдъхновят и въодушевят общественото въображение с визиите си за науката на 21 век. От 2008 г. конкурсът има вече и Международен финал.

"Вие променихте мнението на британската публика за източноевропейския учен!" Кати Сайкс, Директор на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство, след Първия Международен Финал през 2008 г.

Партньори в конкурса, наред с Британски съвет и Министерство на образованието и науката, са СУ „Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”, ТУ Варна, Форум Демокрит, Столична община, Съюзът на учените в България, Софийска вода, издателство Сиела, БНТ и Нетинфо.БГ.

Тази година конкурсът отново ще се проведе освен в България Обединеното кралство, и в Австрия, Азербайджан, Гърция, Израел, Румъния, Сърбия, Турция и Хърватска. Това става възможно в рамките на регионалния проект на Британски съвет в Югоизточна Европа „Красива наука”.

За да се регистрират, кандидатите трябва да посетят сайта на Британски съвет www.britishcouncil.org/bulgaria, където ще намерят критериите за кандидатстване и формуляри, които да изпратят по електронна поща. Освен това ще намерят полезни съвети за подготовката, и интернет адреси с клипове на минали финалисти на конкурса.

Достъпът на публиката до залите е безплатен, всяка от избраните зали е с капацитет между 250-300 места. Надяваме се да видим много ученици и техни учители, много хора, които не се занимават с наука, но искат да научат нещо наистина интересно, при това по разбираем и забавен начин.

БНТ ще заснеме и излъчи поредица от предавания за конкурса.

Тази година ще има и още тематични награди. Освен награди на журито и на публиката, ще има награда на медиите, а Софийска вода ще награди участник от София.

Основни дати на конкурса:

30 март (понеделник) - Първи кръг София, Аулата, СУ „Кл. Охридски”

4 април (събота) - Първи кръг Варна, зала 114 в Машиностроителния факултет, ТУ Варна

11 април (събота) - Първи кръг Пловдив, Театрален салон, ПУ „П. Хилендарски”

11 май (понеделник) - Финал България

6 юни (събота) - Международен финал, Челтнъм, Англия

Какви етапи предстоят?

 • ”Лаборатория за слава Феймлаб” ще се проведе през м. април и май в 2 кръга.
 • Първи кръг ще се проведе в 3 града на страната (София, Пловдив и Варна), където ще могат да се явяват кандидати и от други градове.
 • От всеки от Първите кръгове ще се излъчат по 3-ма финалисти.
 • Финалистите от всички Първи кръгове ще преминат през 2-дневно обучение (25-26 април) по комуникация на науката с български и британски обучители.
 • На Финала (11 май) ще бъдат излъчени победители на 1, 2 и 3 място от журито, както и Награда на публиката.
 • Победителят от България заедно с другите девет победители от Югоизточна Европа и Обединеното кралство ще участва в Международния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм (6 юни 2009 г.).

Кой може да участва?

 • Студенти в областта на природоматечматическите и инженерните специалности (стига да са навършили 18 г.);
 • Млади учени;
 • Преподаватели от университети, включително и учители по специалните предмети в училищата, които са завършили съответната дисциплина;
 • Хора, които работят в областта на приложението на науката, технологиите и математиката – например, патентни специалисти, статистици, компютърни техници, индустриални консултанти и т.н.;
 • Хора, работещи във въоръжените сили или държавни институции, които използват природоматематическите и инженерните науки;
 • Хора, работещи в промишлеността или бизнеса и използващи научните изследвания в областта на естествените и инженерни науки.

Кой не може да участва:

 • Прес-или ПР специалисти, независимо от местоработата им;
 • Творци
 • Изпълнители, чиито сценични изяви включват шоу в която и да е области на науката;
 • Служители от научни музеи, които работят изключително или предимно с публиката;
 • Журналисти от печатни или електронни медии (за които това е основна или единствена професия);
 • Учители по предмети, несвързани с наука;
 • Представители на социалните и хуманитарни науки.

Какво се случва на конкурса?

 • На Първи кръг участниците имат точно 3 минути, а на Финала 5 минути, за да впечатлят членовете на журито.
 • Журито търси интересно поднесени и интригуващи теми, които да се представят на достъпен език пред разнородна, неспециализирана аудитория.
 • Финалистите трябва да подготвят за Финала различна тема от Първия кръг.
 • Ползването на Powerpoint презентации не е позволено.
 • Подръчни материали са допустими, но не се отпуска никакво време за правене на „декори” или „реквизит”, нито се позволява асистент.
 • В залата присъства публика.
 • Журито задава въпроси на кандидатите след тяхното представяне, а също така и ще споделя своите впечатления, когато това е възможно.

Какви са критериите за оценяване?

 • Съдържание – макар и поднесено на разбираем език, научното съдържание е действително издържано, аргументирано и основано на собствени познания, а не заучено наготово;
 • Разбираемост – дали научното съобщение се представя на прост, достъпен за неспециалисти език; дали избягва научния жаргон или поне го пояснява за широка аудитория;
 • Обаятелност – притежава ли умения да завладява публиката; успява ли да изрази собственото си въодушевление от науката и да зарази публиката с него.

Кой оценява?

 • Журито ще се състои от три до пет водещи имена на българската наука и медии. По-късно ще обявим техните имена.

Кой стои зад проекта в България?

Конкурсът „Лаборатория за слава Феймлаб” е част от проекта „Красива наука”. „Красива наука” е проект на Британски съвет в 9 страни от Югоизточна Европа. В България „Красива наука” се провежда в партньорство между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Проектът се подкрепя от СУ „Климент Охридски”, ПУ ”Паисий Хилендарски”, ТУ Варна, Столична община, Съюза на учените, Форум Демокрит, Софийска вода АД, издателство Сиела.

Медийни партньори са БНТ и Нетинфо.БГ.

 

За повече информация:

Дияна Запрянова
Публични комуникации и маркетинг
Британски съвет
тел. 942 4210; 0887 424210
е-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bg