Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / “Културата наред с икономиката са най-мощните инструменти на външната политика”

   
“Културата наред с икономиката са най-мощните инструменти на външната политика”

Проф. дфн Анастас Герджиков - заместник-ректор по акредитация и следакредитационен контрол на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, откри Втората регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа с прочутата фраза на Фернанду Песоа “Моята родина е Португалският език”.

В конференцията участват представители от 13 университета на 9 страни. Деканът на Факултета по класически и нови филологии – доц. дфн Петя Янева, се обърна към колегите с думите, че Португалската филология в Софийски университет “Св. Климент Охридски” се развива особено бурно в последните десетилетия, защото в Университета работи много млад и изключително амбициозен екип. Онова, което според нея прави Българската държава още по-съпричастна към съдбата и развитието на португалския език е общото минало - “Лузитания и държавите които имат предтсавители днес тук са провинции на Римската империя и още от тези древни времена ние имаме едно общо минало, което ни обединява като история и култура”.

Максим Гайтанджиев – постоянен секретар на Министерство на външните работи, прочете приветствие от Министъра на външните работи - Николай Младенов, който отчита ролята на Втората регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа, защото именно “Културата наред с икономиката са най-мощните инструменти на външната политика”.

Коментари

Влез, за да коментираш.