Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Кръгла маса

   
Кръгла маса

Информационно-рекламен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира Кръгла маса по повод план-проект за ново университетско списание.

На кръглата маса няма „главно“ и „странични“ места, и така на нито един от седящите край нея не е дадена привилегирована позиция, всички се смятат за равнопоставени. Днес в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 16:30 ще се срещнат преподаватели от всички факултети на университета, за да поставят основите на ново университетско списание.

Преди близо десет години в едно своеобразно експозе из електронните страници на „Литературен вестник” Румен Спасов прави кратко обобщение:

„На границата на двата века в страната ни не се забелязва стихване на изданията, свързани с културата и конкретно с университетската култура. Въпреки че публична тайна е, сергийната им продажба не върви. Очевидно, освен количествената реализация, съществуват и други пазарни пространства, които не са свързани с бакалската психика и с елементарното търгашество, което все още мнозина разпознават като единствен белег на пазарността. Всъщност напрежението между пазар и култура днес у нас е проблемно поле, в което се преосмислят понятия като структурна реформа, предприемчивост, успех, адекватна интелигентност, единство на прагматизъм и духовност. Тук следва да се търсят и намират отговори на непознати за българския социум предизвикателства, изискващи нови подходи и надмогване на стари и нови инерции.”

Десет години по-късно Софийски университет „Св. Климент Охридски” заявява желание да възобнови университетските културни традиции, съобразявайки се със съвременните изисквания на глобалната университетска култура.

Коментари

Влез, за да коментираш.