Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Кръгла маса

   
Кръгла маса

Кръгла маса на тема: “Ролята на Българската православна църква за спасяването на българските евреи през Втората световна война: модел на религиозна толерантност и обществена солидарност” бе открита на 10 септември 2009 г., в 10 часа в Зала 1.

Събитието е организирано от Центъра за еврейски изследвания към СУ “Св. Климент Охридски” с подкрепата на междууниверситетски център “Балан” и фондация “Комуникатес” – Холандия.

След встъпителните слова на проф. Тодор Танев, директор на Центъра за европейски изследвания, приветствие към присъстващите поднесе г-н Роберт Джераси, председател на Израилтянския духовен съвет.

В основата на кръглата маса е представянето на трите дискусионни тези: “Традиция и предизвикателства към религиозната толерантност - институционална отговорност и лидерство” с модератор д-р Албена Танева; “Богословски аспекти на религиозната толерантност” с модератор доц. Димитър Попмаринов и “Християнските църкви и съдбата на евреите в Европа през Втората световна война: Сравнителен анализ” – модератор д-р Даниела Калканджиева.

zala1_02