Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Китайско-български ректорски форум

   
Китайско-български ректорски форум

На 28 октомври Софийският университет "Св. Кл. Охридски" бе домакин на първия по рода си Китайско-български ректорски форум, в който взеха участие ректорските ръководства на 40 китайски университета, а от българска страна покана за представяне получиха над петдесет.

Форумът бе посветен на академичното сътрудничество между университетите на Народна република Китай и Република България.

Ректорският форум бе открит от доц. Александър Алексиев – Директор на Института "Конфуций" в София. Той се обърна с приветствие към високите гости на международното събитие Н. Пр. Г-н Джан Вансюе – посланик на КНР, г-жа Светлана Ломева – Зам.-министър на МОМН, г-жа У Дзаофън – Зам.-генерален секретар на Китайската образователна асоциация за международен обмен, проф. дмн Недю Попиванов – Зам.-ректор на СУ, проф. д-р Камен Веселинов – Ректор на техническия университет, проф. Тан Сяоцин – Зам.-ректор на Пекинския университет и д-р Мария Фъртунова – Директор на "Политика във висшето образование".

Приветствие от името на Министерството на образованието, младежта и науката прочете г-жа Ломева. Тя изрази своята увереност, че Китайско-българския ректорски форум ще помогне да се установят по-интензивни контакти между академичните общности на двете страни и ще спомогне за тяхното сближаване и опознаване.

За китайската делегация представляваше интерес представянето на Софийския университет и Техническия университет. От проф. дмн Недю Попиванов и проф. д-р Камен Веселинов те научиха кратката история, структура, начин на обучение и перспективи на двете елитни висши училища в София. За българските делегати във форума пък беше интересно да научат как в Харбинския технологичен университет подпомагат интернационализирането посредством изграждане на платформа и иновационен модел за сътрудничество, какви са очакванията на китайската академична колегия за бъдещо сътрудничество.

Китайско-български ректорски форум бе съпътстван от изложба, посветена на висшето образование в Китайската народна република. На специални щандове бяха изложени разнообразни информационни материали, които представяха образователната система в Китай.