Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Избор за декан на Медицинския факултет

   
Избор за декан на Медицинския факултет

На 29 септември, на заседание на факултетното Общо събрание, с пълно мнозинство бе избран за декан на възстановения Медицински факултет, доц. Любомир Спасов, Директор на университетска болница "Лозенец".

Той е известен сред българската общественост и академичната колегия като виден специалист по сърдечна хирургия. Неговото име се свързва със: за първи път успешно извършена операция на биещо сърце - аортокоронарен байпас в България, за първи път в България видео асистирана митрална клапна реконструкция и подмяна през 10 см отвор на гръдния кош, за първи път в България трансмиокардна лазерна реваскуларизация и първа трансплантация на черен дроб в България.

През 2005 г. доц. Спасов беше обявен за лекар на годината. През същата година бе удостоен и за почетен гражданин на София. 2006 г. му донесе орден "Звезда на италианската солидарност”, а през 2007 г. заслужено получи наградата "Достойни българи".

Доц. Спасов благодари на своите колеги за гласуваното доверие. Не пропусна да подчертае приноса на проф. Боян Биолчев, който по време на своя мандат като ректор възстанови Медицинския факултет в структурата на Алма матер.

След обявяване на резултата, Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев връчи на първия декан на възстановения Медицински факултет деканската огърлица.

L_Spasov01