Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / История без полюси

   
История без полюси

На 18 септември, в началото на школската учебна година, дългоочакваният учебник по българска обща история, включващ 44 работни листи за активна работа в клас бе официално представен в академичната зала 1 на Алма матер.

Историческият материал е групиран в пет раздела - миграции, държавни политики, българското разнообразие градът, всекидневен живот. Хронологичният обхват на материалите е от XIX век до днес.

Сред официалните гости бяха Н.Пр. Джефри Кийтинг - Посланик на Република Ирландия, Мартайн Елхерсма – временно изпълняващ длъжността посланик на Кралство Нидерландия; Вукашин Тодорович – трети секретар в Посолството на Република Сърбия, проф. Станилов – Председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, проф. Румяна Кушева – Директор на Департамент за информация и усъвършенстване на учители и Председател на Сдружение на преподавателите по история в България, Йоке ван дер Леу-Роорд – Изпълнителен директор на Европейска асоциация на преподавателите по история ЕВРОКЛИО, Нидерландия; д-р Дийн Смарт – Президент на Европейска асоциация на преподавателите по история ЕВРОКЛИО, Великобритания; доц. Веселин Янчев – Исторически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Председател на редколегията на изданието; проф. Нина Дюлгерова – Председател на секция „История”, Съюз на учените в България и други.

На присъстващите официални лица бяха връчени персонални екземпляри от новото, модерно издание за преподаване на история.

Целта на работните листове е да се поощри изучаването на историята от различни перспективи, позволявайки на учениците от гимназиалния етап да дебатират и да изградят собствени мнения. В него са включени разнообразни исторически документи, карти, снимки, диаграми. Интересен е фактът, че няма авторски текст. Приятно впечатление прави високото качество на полиграфическото оформление и изпълнение.

Създаването на модерния продукт “История без полюси” е осъществено в рамките на 3 годишния ЕВРОКЛИО/МАТРА проект под надслов: “Европейски диалог, Културна дъга за бъдещето. Мултикултурни аспекти на историческото образование в България.”

Проектът е финансово подпомогнат от Министерство на външните работи на Холандия, по линията на Социалната трансформационна програма за Централна и Източна Европа (МАТРА).

euroclio02