Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Истина, мистификация, лъжа в славянските езици, литератури и култури”

   
„Истина, мистификация, лъжа в славянските езици, литератури и култури”

проф. Светомир Иванчев

Катедра по славянско езикознание и Катедра по славянски литератури на Сoфийски университет “Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят за участие в Десетите национални славистични четения.

Десетите славистични четения на тема „Истина, мистификация, лъжа в славянските езици, литератури и култури” се посвещават на 90-годишнината от рождението на проф. Светомир Иванчев, те ще се проведат от 22 до 24 април 2010 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст, с. Лозен край София.

Молим заявките да бъдат ориентирани към една от следните секции:

- Факт и фикция в устната и писмената словесност

- Норма, дискурсивни практики и езикова идеология в славянските езици

Докладите да са с времетраене до 20 минути, в писмен вид – до 10 стандартни страници, включително библиография, две резюмета (на славянски език, различен от текста на доклада, и на английски език) и до 5 ключови думи. Приемането на докладите за печат ще става след подбор и рецензиране. Молим докладите да бъдат представени на хартиен и електронен носител на Word, Windows с шрифт Times New Roman.

Такса правоучастие: 40 лв.

Заявка за участие

Заявките изпращайте до 20 февруари 2010 г. на адрес: София 1504, бул. „Цар Освободител” № 15, СУ, ФСлФ, каб. 158. или на e-mail:

slav2010@slav.uni-sofia.bg

 

Проф. Светомир Иванчев завършва Славянска филология в СУ "Св. Кл. Охридски"(1947). Постъпва в Катедрата по славянско езикознание и етнография на СУ (1952). Избран е за доцент (1963) и за професор (1970). Ръководител е на катедрата по славянско езикознание от 1974 до пенсионирането си. Специализира във Варшава и Краков (1958-1959) като стипендиант на ЮНЕСКО. Заема длъжностите заместник-декан (1965-1966) и декан (1966-1970) на Факултета по славянски филологии; директор на Института за български език при БАН (1976-1977); заместник-директор (1965) и директор (1980-1982) на Летния семинар за чуждестранни българисти и слависти към СУ; председател и член на Комисията по българистика към СУ, на Научния съвет, на Академичния съвет, на Университетския редакционно-издателски съвет; заместник-председател на Висшата атестационна комисия; генерален секретар на Българския национален славистичен комитет; заместник-председател на Българо-немската и Българо-полската комисия по българистика; член-учредител на Съюза на преводачите в България. Проф. Иванчев участва в много международни конгреси, симпозиуми и други научни форуми; изнася научни доклади и чете лекции в различни европейски университети; организатор е на редица международни конференции в България. Член е на редакционната колегия на сп. "Български език", сп. "Старобългаристика", основател и главен редактор на сп. "Съпоставително езикознание".

Коментари

Влез, за да коментираш.