Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Интерфейс София"

   
"Интерфейс София"

В продължение на три години художници, дизайнери, фотографи, архитекти и философи работят по проекта Визуален семинар, с идеята да се намесят в образната среда на София от периода на прехода.

Книгата "Интерфейс София" е своеобразна обобщаваща публикация, която акцентира върху анализа на градската среда и опита да се навлезе във визуалната социология, урбанистика и културология на град София. Доц. д-р Александър Кьосев - съставител и редактор, остава реалист и споделя "Ако погледнем София след Визуалния семинар - тя не се е променила", въпреки това подчертава, че Визуален семинар от една страна е създал чувствителност на тази тема, а от друга - речник, с който да се говори за проблемите и възможностите, които се откриват пред хората с отношение към визуалната култура на София.

"Първоначалният тласък породил Визуален семинар, прилича на притча. Двама непознати, той и тя, родени и живеещи в един град, в дадения случай София, се опитват да си насрочат делова среща. Единият от тях - художник, предлага срещата да се състои пред НХГ - Национална художествена галерия, а другата, работеща в банковата сфера, твърдейки, че не познава такава институция, настоява да се видят пред Народната банка. След известни уточнения, въвличащи исторически реалии като "някогашния мавзолей" или "бившия царски дворец", все пак се виждат на един и същ площад, формиран от сградите на НХГ, Народната банка, паркинга, възникнал вместо символичното сърце на социализма - мавзолея, и дори бившия Партиен дом. Разказана от единия от двамата участници, тази история ни даде повод да се замислим за различния град, в който живеем, споделяйки реалното пространство на София, за правото да го познаваме и анализираме в историческия момент на прехода."

Яра Бубнова, из "Интерфейс София"

Коментари

Влез, за да коментираш.