Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Форум „Златната ябълка”

   
Форум „Златната ябълка”

Вчера в Конферентната зала на Ректората се състоя форум за кариерно развитие „Златната ябълка.” Форумът е част от събитията във връзка с дните на кариерното развитие в Софийския университет под надслов „Златната ябълка на успеха”.

Форумът откри Надя Стоянова, ръководител на Кариерния център към Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Първата презентация от форума беше на Александър Куманов от "42 training". Темата беше „За каузите, доброволчеството и реализацията”. Той разясни същността на неправителствените организации и връзката им с бизнеса и личността: „Полезността на продукта се измества от чистото му използване към значимостта за обществото. В личен аспект хората възприемат проблема като проблем, в бизнес средите печелят тези, които го приемат като възможност, а в НПО проблемът е 100 % възможност.”

Той разкри, че на Запад доброволчеството се е наложило като важна част от изграждането на личността: „Доброволчеството изгражда компетентности”.

Събитието продължи с представяне на стажовете в държавната администрация.

Павел Атанасов от Администрацията на президента на Република България презентира стажантските програми и възможностите за реализация в институцията. От 10 до 12 май кандидатите могат да подават документи за стажовете през юни, юли или август. Стажът е едномесечен като от първия ден стажантът работи по конкретни задачи с ментор – експерт в съответната област. „Стажантската общност създава добра координация между различни звена и повишава качеството на работата”, коментира Павел Анастасов. Стажантите получиха и следния съвет: „Трябва да сте предприемчиви, насочени към резултати, да действате докрай. Важна е реализацията, това е, което остава и се запомня.”

Бойка Владимирова представи стажовете в Министерство на финансите на Република България. Тя разкри, че Министерството предлага лятна студентска практика, както и стажове по индивидуална заявка. Програмата „Старт на кариерата” също е възможност на студентите да започнат работа в желаната институция.

Представител на Дипломатически институт към МВнР беше Силвана Цокова. Тя благодари на Кариерния център за поканата, защото така се осъществява връзката между университетите и държавната администрация, която има нужда да привлече студентите. Стажантските програми и възможностите за реализация в институцията са при подобни условия като в Президентството. Интересното е, че всеки стажант прекарва една седмица като ръководител на стажантската група, което е полезно за придобиването на лидерски качества.

За академичните възможности и доброволчеството като път за успешна кариерна реализация разказа ас. Андрей Лунин, преподавател в Историческия факултет на СУ. „Не трябва да се плашат студентите и да отхвърлят докторантурата като степен на образованието. Тя не е висока и невъзможна степен.”

На финала на форума Милена Захариева от фондация „Смарт" презентира темата за работата в неправителствена организация - въпрос на договор или кауза. „Важно е да се запитаме какви искаме да станем като пораснем. НПО е мястото, където това може да се случи.”

Събитието, което ще протече под надслов „Златната ябълка на успеха“, се организира за първи път. Неговата цел е да срещне студентите на най-старото висше училище в България с представители на държавни институции, неправителствени организации, научната сфера и водещи компании, които предоставят възможности за стаж или работа.

В рамките на събитието ще се проведат шест работилници, водени от специалисти в различни области, където студентите ще получат практически съвети за подготовката на документи за кандидатстване и успешно провеждане на интервю, както и за отношенията на работното място.

Повече от 40 работодатели от водещи компании, както и държавни и неправителствени организации ще представят възможностите за кариерно развитие на студентите на специални щандове, които ще бъдат разположени в централното фоайе на Ректората и фоайето в Северното крило на 12 и 13 април 2013 г.

Официалното откриване на Дните на кариерното развитие ще бъде на 12 април 2013 г. в 10.00 часа в централното фоайе на Ректората.

12 април – петък

12:30 - 13:00 Представяне на проект „Студентски практики"

Презентатори: екип на проекта

Място: Конферентна зала (северно крило, ет.2, под паричен салон)

13:00 - 15:00 Меки умения - отношенията ни с другите на работното място

Трейнъри: Център за кариерно развитие

Място: Приемна - ИРЦ

15:00 - 17:00 Как „Да" и как „Не" в изготвянето на CV и мотивационно писмо

Трейнъри: IBM и JobTiger

Място: Конферентна зала (северно крило, ет.2, под паричен салон)

10:00 - 17:00 Щандове на работодатели

Място: Северно крило - фоайе; Централно фоайе

13 април – събота

10:00 - 12:00 Как „Да " и как „Не " в изготвянето на CV и мотивационно писмо

Трейнъри: Manpower Bulgaria

Място: Конферентна зала (северно крило, ет.2, под паричен салон)

12:00 - 15:00 Меки умения - отношенията ни с другите на работното място (в рамките на проект Говорилница.про)

Трейнъри: Фондация „Смарт" и театър „Цвете"

Приемна - ИРЦ

10:00 - 16:00 Щандове на работодатели

Място: Северно крило - фоайе; Централно фоайе