Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Езикови политики България – Европа

   
Езикови политики България – Европа

На 11 ноември в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се откри международната конференция за езиковите политики и европейското измерение на образованието в Европейския съюз. Участниците в конференцията бяха поздравени от проф. дин Иван Илчев – Ректор на Алма матер и от Н.Пр. Етиен дьо Понсен – посланика на Република Франция.

Състоянието на езиковата среда в Европа е от значим интерес за изследователите на езиците, културите и идентичностите. Наблюдаваме един все по-интегриращ се континент като в същото време никога не сме били свидетели на такъв интерес и внимание към „малките езици”, културите без държави и към проблемите на малцинствата. На преден план излизат както политически, така и теоретични и изследователски въпроси, засягащи единството и многообразието.

Подходът с фокус върху езиковата политика е възприет от европейски международни организации, включително на равнище Съвет на Европа и Европейски съюз. Все повече се оформя и става видимо пространство на приложение на езикова политика над националното. Въпросите, които концентрират усилия и ресурси, се отнасят до езиковото многообразие и лингвистическата норма, въпросите на социалното сближаване и равните права и възможности, подкрепа за малцинствените и регионални езици, езиците на образователната система и на преподаването, подкрепа за по-слабо изучаваните и използвани европейски езици.

Настоящата конференция се организира в рамките на съвместен проект на Софийски университет по програмата за научни изследвания „Езиково образователен профил на България” между Философски факултет, Факултет по педагогика и Факултет по класически и нови филологии. Основната цел на проекта е разширяване и задълбочаване на съществуващия потенциал в интердисциплинарното изследване на областта на езиковата политика, както и изграждането на дългосрочни стратегически партньорства в национален и европейски контекст с водещи и доказали се изследователски, научни и други организации в областта на езиковата политика.