Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Екипът на телевизия Алма матер срещу насилието и произвола в Студентски град

   
Екипът на телевизия Алма матер срещу  насилието и произвола в Студентски град

Подемат кампания
"Студентски град за студентите"

Екипът на националната студентска телевизия „Алма матер" започва кампания „Студентски град за студентите". Това обяви 45-членният екип на младата телевизия пред участниците във втория национален форум на „Младежкото иновационно и информационно общество", на който ТВ Алма матер беше удостоена с наградата за младежки проект на годината.

„Тъжно е, че трагичен инцидент като смъртта на студента по медицина Стоян Балтов е повод да се насочи вниманието към проблемите на студентите и града, който те обитават" - споделиха членове на екипа. Те са уверени, че обществото не трябва да остане безучастно към ширещото се насилие и произвол в Студентския град и трябва да бъдат взети мерки. Неслучайно и темата за живота в Студентския град като урок по оцеляване се разглежда в пилотното предаване на ТВ Алма матер „Ку-ку: Презареждане" по БНТ 1. Изборът на тема и снимките на предаването бяха завършени преди трагичния инцидент на 5-и декември. Действителността, с която се сблъскаха младите хора, разкрива причините за проблема. Градчето на бъдещето е притегателна точка за бизнес интереси, които разглеждат студентите като източник на лесни печалби, без да обръщат внимание на тяхната сигурност и да спазват каквито и да било морални норми.

Освен историите, които ще бъдат разказани в „Ку-ку: Презареждане", както и престоящите репортажи и разследвания по темата от страна на ТВ Алма матер, в рамките на кампанията „Студентски град за студентите" се отправят и искания за създаване на Обществен студентски съвет към Софийска община, преразглеждане на политиката по строителството в рамките на Студентски град и мерки за ограничаване на хазартния и еротичен бизнес в района. Организаторите на кампанията се обръщат за подкрепа към други неправителствени младежки организации, медиите, правителството и общинските органи, за да се вземат мерки и да постигнат крайната си цел - да се спрат насилието и произволът и да се гарантират добри условия на живот на младите хора.