Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дискусия за книжовния български език

   
Дискусия за книжовния български език

В деня на тържественото откриване на новата учебна 2009/2010 година на Софийския университет, в Конферентната зала на Алма матер се състоя първата по рода си среща- дискусия на преподаватели – българисти от Факултета по славянски филологии и г-жа Йорданка Фандъкова – министър на образованието, младежта и науката.

Г-жа Фандъкова увери преподавателите на СУ, че това е първия, но не последен разговор по тази тематика, едно начало на дискусия по сериозната тема "грамотност". Тя категорично заяви, че нейният екип си дава ясно сметка, че в момента пред образованието стоят сериозни проблеми и че се налагат спешни мерки за овладяването на задълбочаващата се неграмотност у младите хора. "По-често говорим за пари, а по-малко за духа. Кризата на духа обаче е много по-опасна от финансовата криза" – това сподели Министърът на образованието със своите колеги. Искрено звучеше посланието на г-жа Фандъкова, че е наложително учениците да овладяват и да използват правилно българския език и промените в обучението трябва да бъдат по-атрактивни и по-ефикасни, което да доведе до по-добри резултати.

От своя страна доц. Бойко Пенев – Зам.-декан на ФСлФ обобщи мнението на преподавателите във факултета, че промени в учебните програми би трябвало да има, че трябва непрекъснато да се повишава и осъвременява квалификацията на учителите, матурата по български език и литература би следвало да промени днешния си формат, за да се признава като входно ниво за влизането в университета.

Тези и още много други сериозни проблеми ще бъдат обсъдени на предстоящите срещи-дискусии.

Fandukova02