Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Диалог Европа

   
Диалог Европа

Снимка:
http://www.babyboomercaretaker.com

На 3 февруари от 18:00 в Зала 2 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе публична лекция на проф. д-р Дарина Зиновиева на тема "Правната рамка в Република България по отношение на лицата с увреждания и хармонизирането й със законодателството на ЕС".

Събитието е част от цикъл лекции в рамките на международния проект по програма „Еразъм“: „Дефиниране на правата на човека - правни, политически и социални измерения в Европейския диалог“. Организатори са Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Институт за докторантски и пост-докторантски изследвания „Диалог Европа“.

Развитието на европейските изследвания в областта на хуманитарните науки е особено актуален проблем с оглед теорията и практиката на разширяването на ЕС. За България скорошното присъединяване налага както изучаването на чуждия опит, така и търсенето на специфични за българските условия решения на възникващите проблеми при адаптацията на отделните социални системи и институции (вкл. и в сферата на културата и образованието) към новите реалности на Обединена Европа.

Посредством изследването на европейския диалог в най-широк социално-икономически, политически и културен план проектът "Диалог Европа" си поставя като основни научни задачи, специално в изследователската си част, очертаването на влиянието, мястото и ролята на хуманитарните европейски изследвания в България за задълбочаването на интеграционните процеси в ЕС, за хармонизирането на българската социална среда с тази в Обединена Европа, за насърчаването на регионалното сътрудничество с партньори и кандидати за членство в ЕС, за проучването на ефекта от присъединяването и оттук стимулирането на по-активна роля на академичните среди за партньорство с други социални играчи и фактори в национален, регионален и общоевропейски план.

Коментари

Влез, за да коментираш.