Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ден на бесарабските българи

   
Ден на бесарабските българи

По традиция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" тържествено се отбеляза 29 октомври, Деня на бесарабските българи.

Тази година Седмата международна кръгла маса бе посветена на акад. Алексанър Теодоров-Балан и на неговият живот и дело. Всеизвестен факт е, че проф. Балан, първия Ректор на Алма матер, е роден в с. Кубей, Украйна и принадлежи към т.нар. "бесарабски българи".

С приветствени слова в официалното откриване взеха участие Н. Пр. г-н Виктор Калник - Извънреден и пълномощен посланик на Украйна, г-жа Райна Манджукова – Председател на Държавната агенция за българите в чужбина и доц. д-р Пламен Митев – Декан на Историческия факултет.

В докладите и научните съобщения участниците в кръглата маса засегнаха темите за село Кубей и историко-културното му наследство, за съдбата на възпитаниците на Болградската гимназия, за живота и научното дело на акад. Александър Балан. Интерес предизвикаха непознатите документи и неиздадената лична биография на акад. Балан, представени от Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий".