Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дарение от Ирландия

   
Дарение от Ирландия

По повод националния празник на Ирландия - Денят на Свети Патрик, 17 март, Посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг ще дари ценно копие от "Евангелие от Дъроу" на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски"

"Евангелие от Дъроу" е богато илюстриран ръкопис на латински език, датиращ от 7 век, и се счита за най-старото оцеляло ирландско илюстрирано евангелие. Дело е на монасите от Дъроу, град на запад от Дъблин в графство Офали. Днес този ръкопис е едно от съкровищата в библиотеката на Тринити Колидж.

Копието е поръчано от Тринити Колидж и е отпечатано в ограничен тираж от 650 броя през 1960 г. от швейцарското издателство "Urs Graf-Verlag". Екземплярът, който ще бъде дарен на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски", е номер 566. Изданието е под редакцията на професор А.А. Люс, дядо на съпругата на посланика.

През 1960 г. Министерството на външните работи на Ирландия закупува няколко броя за подарък на известни личности и институции, между които Папа Павел VI, Шарл де Гол, президентът Никсън и Жискар Дестен. Дарението ще бъде направено в знак на признателност към заслугите и подкрепата на университета за развитието на ирландистиката. На 26 март 2009 г. по инициатива на ректора на СУ „Климент Охридски" проф. Иван Илчев ще се проведе конференция, на която специалисти от Ирландия и България ще обсъдят отношенията между двете държави. Конференцията ще бъде официално открита от Президента на Ирландия Мери Макалийс.

По повод дарението посланикът коментира: "В историята на Ирландия и България има едно ключово обстоятелство, общо за развититето на техните култури - приемането на християнството, което води до създаването на писмеността и грамотността. Възникват прекрасни манастири, които се превръщат в средище на просветата и книжнината. Дори и днес писмеността и литературата са в основата на нашите култури. За мен е голямо удоволствие, че отбелязваме нашето общо културно наследство в деня на Свети Патрик, човекът, който въвежда християнството в Ирландия."

 

Дарението ще бъде връчено в читалня „Студии" - това е залата за редките и ценни книги, в която ще бъде и мястото на Евангелието.

 

За повече информация се обръщайте към Веселина Дохерти на тел: 985 34 25.