Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Честита Баба Марта !

   
Честита Баба Марта !

Студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха, за да направят мартеници за всички, които имат алтернативно мислене и афинитет към оригиналните идеи.

Събитието беше организирано от Академично Етноложко Сдружение - независима, неполитическа обществена организация, открита за свободно членуване и обединяваща на доброволни и равноправни начала студенти, докторанти и преподаватели по Етнология и други науки, и други лица, които поддържат целите и идеите на организацията, независимо от техния произход, вероизповедание и социална принадлежност.

Из архива на "По света и у нас", БНТ:

Днес е Баба Марта. В народните предания с тази празник идва пролетта. Подаряват се мартеници - символ на пробуждането и култa към Слънцето.

Масите, отрупани с пъстри мартеници, заедно с първите пролетни лъчи привличаха хора още от сутринта. Празникът очевидно разчупваше сивотата на града през последните няколко дни. За силата на тази магия знаят най-добре продавачите.Някои, типично по български бяха оставили пазаруването за последния момент, докато за други първомартенската изненада беше по-различна. Ако все още не сте си купили мартеничка - побързайте. Българският символ на здравето и щастието ще ви накара да се усмихнете и да погледнете поне днес с други очи на света.

Коментари

Влез, за да коментираш.