Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ботаническата градина в Балчик отново представя богатата си колекция от кактуси и сукулентни растения

   
Ботаническата градина в Балчик отново представя богатата си колекция от кактуси и сукулентни растения

Ботаническата градина в Балчик

Посетителите могат да видят и цветни килими от пролетни цветя.

Служителите на Университетската ботаническа градина в Балчик са ангажирани с едно от най-отговорните и трудни мероприятия в този сезон – изнасяне от оранжериите и аранжиране на открито на колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти. Това безспорно е колекцията, с която Ботаническата градина в Балчик е най-известна и е втората по големина в Европа. От края на тази седмица посетителите отново ще могат да я видят на традиционното място в градината – алеята зад кипарисите в Градината на боговете.

Тази година за първи път през зимния сезон беше отворена за посещение и постоянната експозиция от тропически и субтропични растения. Там ботаниците показват колекцията си от над 2500 вида кактуси и сукуленти, голяма част от тях редки и защитени видове. Част от тази експозиция са и най-възрастните екземпляри от едроразмерните кактуси, които са засадени на постоянно място.

Освен кактусите, особено впечатляващи за посетителите в този сезон са и килимите от пролетни цветя – колекцията двугодишни растения – теменужки, белиси, незабравки. Безспорната атракция са лалетата – над 120 сорта от всички групи, с най-причудливи форми и багри.