Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Благодарност за хуманния кураж на българите

   
Благодарност за хуманния кураж на българите

На 15 май, в края на първата седмица от Майските дни на културата в Софийски университет, академичната колегия има възможността да изслуша лекцията на г-н Даниел Мариашин на тема: „Лидерски пример: какво можем да научим от спасяването на българските евреи”.

Г-н Мариашин е изпълнителен вицепрезидент на “Б’ней Б’рит интернешънъл” - най-старата и най-голямата международна еврейска неправителствена организация, създадена още през 1843 г. в Ню Йорк от германски изселници. Той редовно провежда срещи на високо ниво с държавни глави, министър-председатели, министри на външните работи, както и представители на медиите. Тази му дейност спомага за по-добрите връзки на държавата Израел със света и спомага за по-ефикасна защита на правата на еврейските общности извън нея.

В своята лекция г-н Мариашин изказа своята благодарност към българския народ и анализира куража на българското правителство в онези трудни години да успеят да спасят около 48, 000 евреи от депортация и от сигурна гибел в нацистките концентрационни лагери.