Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българският принос към Четвъртата международна полярна година

   
Българският принос към  Четвъртата международна полярна година

На 12 юни в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена сесия на тема: „Българският принос към Четвъртата международна полярна година”, организирана от Националния център за полярни изследвания, Българския антарктически институт и фондация „Манфред Вьорнер”.

След като участниците разгледаха фотоси от ХVІ и ХVІІ български експедиции с интерес изслушаха лекцията на проф. Христо Пимпирев – ръководител на Българския антарктически институт и преподавател в Геолого-географски факултет. Ст.н.с. Любомир Иванов представи картата на о. Ливингстън и островите Гринуич, Робърт, Сноу и Смит.

Академичната колегия с внимание изслуша топлото приветствие на Президента на Република България г-н Георги Първанов.

Четвъртата международна полярна година март (2007- март 2009 г.) е най-голямата световна научна инициатива за последните 50 години. В нея беше ангажиран интелектуалния потенциал на хиляди учени от нaуките за Земята, биоложките и социални науки. В международната полярна година участваха изследователи от 60 държави в над 160 одобрени научни проекта, с общо финансиране от над 400 милиона евро.

Полярните региони Арктика и Антарктика са неделими части от нашата планета. Те са най-чувствителните на глобалните климатични промени, най-неизучените, все още неексплоатирани области на Земята, и крият уникална информация за най-далечното и най-близкото й минало.

Основната цел на Четвъртата Международна полярна година навсякъде по света е да се обърне вниманието на политици, общественици, учени и на всички хора върху важността на полярните райони за нашата планета. Това са единствените останали все още девствени и неизследвани части на Земята. Те пазят още безброй неразкрити природни ресурси и неразгадани научни тайни. Човечеството винаги и все повече ще се нуждае от ресурси. И преди да погледне към Космоса и да ги потърси там, ще обърнем поглед към това, което имаме тук, на Земята. България е вече уважавана полярна нация, постоянен консултативен член на Антарктическия договор и поддържаща научна станция на Ледения континент.