Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българо-корейски симпозиум за Информационни технологии

   
Българо-корейски симпозиум за Информационни технологии

В 10:00 тази сутрин започна Българо-корейският симпозиум за Информационни технологии, чиято цел е двете държави да обменят опит и да подобрят публично-частното сътрудничество.

Организатори са Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерство на публичната администрация и сигурност на Република Корея.

Симпозиума откри ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – проф. Иван Илчев, който се извини, че не може да говори компетентно за информационните технологии, защото е историк, но Софийски университет „Св. Климент Охридски” е университет със 120 годишна история и е в основата на научния прогрес в България.

Българо-корейският симпозиум за Информационни технологии ще бъде разделен на две сесии – българска и корейска и ще приключи с дискусия за бъдещето на българо-корейското сътрудничество в областта на информационните технологии.

Българо-корейските отношения в информационните технологии започват своето активно развитие през 2003 година, когато двете държави подписват Меморандум за разбирателство между Министерство на транспорта и съобщенията на Република България и Министерство на информацията и телекомуникациите на Република Корея за сътрудничество в областта на информационните и телекомуникационните технологии. От българска страна споразумението подписва Марин Атов, заместник-министър на транспорта и съобщенията. От корейска страна документът е подписан от г-н Бюн, заместник-министър на информацията и телекомуникациите на Република Корея.

С подписването на Меморандум за разбирателство се регламентираха отношенията между двете страни в областта на информационните и комуникационни технологии. В документа са посочени начините за осъществяване на сътрудничество в сектори, които са приоритетни за развитието на тези технологии.

През 2007 година се провежда първата сесия на Българо-корейския комитет за сътрудничество в областта на информационните и комуникационните технологии, където бяха обявени и сферите на сътрудничество, които са тема на днешния симпозиум - безжичните технологии, електронното правителство и производството на софтуер.

Коментари

Влез, за да коментираш.