Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България в Европа, Европа в България: двама партньори – едно предизвикателство

   
България в Европа, Европа в България: двама партньори – едно предизвикателство

Комисарят по регионалната политика на Европейския съюз г-н Павел Самецки бе на посещение в Алма матер. Темата на лекцията, която изнесе пред студентите на СУ бе: „България в Европа, Европа в България: двама партньори - едно предизвикателство".

Г-н Самецки бе посрещнат и представен от проф. дхн Иван Петков –Зам.-ректор на СУ. Комисарят на Европейския съюз сподели с младата аудитория историята на възникването на регионалната политика, целите, проблемите и постиженията й. Целта на посещението му е да проследи влиянието на кохезионната политика в Югозападна България и централните северни региони. Г-н Самецки подчерта, че кохезионния фонд помага на страните да се справят с някои свои трудности и се опитва да намали различията между различните региони. С тревога се наблюдават драстичните различия между стандарта на отделните европейски страни, как в някои държави малките градове и села се обезлюдяват и трябва решително да им се помогне да се справят с безработицата и да се спре миграционния процес. В същото време големите градове се нуждаят от помощ, за да се справят с проблемите, които водят със себе си нарасналото население. Важна част от кохезионната политика е да се зачита Европейското законодателство, да се вложат средства в скъпа инфраструктура и за опазване на околната среда. Той даде пример с директивата за отпадните води - България има срок до 2010 г. за всяко населено място с над 10 000 жители да се изградят станции за пречистване на водите.

В заключение г-н Самецки обобщи, че работата му като европейски комисар е да гарантира инвестициите на европейските фондове, те да са стратегически, ефективни и законодателни, да се усвояват навреме и професионално. Европа ще продължи да спазва принципа на здраво финансово управление и ще очаква стриктен финансов отчет.

Samecki02