Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българите в Крим

   
Българите в Крим

Дългоочакваният сборник "Българите в Крим" със съставители проф. Иваничка Георгиева и доц. Красимир Стоилов от катедра Етнология на Историческия факултет вече е на книжния пазар.

Целта на именитите етнолози е да запознаят българската общественост с нелеката съдба на преселилите се в Крим българи в края на ХVІІІ век и началото на ХІХ век. В резултат на многогодишен труд са подбрани научни изследвания за историята и етнографията на Крим, присъстват вълнуващи, автентични биографии на отделни личности с превратни съдби, документи, спомени и описания на оцелелия български бит сред преселниците на Кримския полуостров, Украйна.

"Българите са пръснати по всички континенти – разказва проф. Иваничка Георгиева – каква е съдбата на тези българи? Как живеят? Какво е оцеляло от тяхната култура?- това са въпроси, които занимават все повече нашата общественост". За това сборникът "Българите в Крим" е едно не само историческо и етнографско изследване, а е книга събрала в себе си свидетелства за пътувания по кални пътища, усилия за създаване на домашни огнища, български песни, изпети с половин глас и живот между два свята – спомена за България, пазен ревниво в сърцето и адаптиране към втората родина, която не рядко се е държала като зла мащеха.

Авторите бяха поздравени от г-жа Райна Манджукова – директор на Държавната агенция за българите в чужбина, с чиито съдействие е издаден сборника "Българите в Крим".

Krim02