Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Акад. Николай Боголюбов – световно известен математик и физик

   
Акад. Николай Боголюбов – световно известен математик и физик

проф. дфн Павел Н. Боголюбов

В Аулата на СУ се откри тържествена конференция, посветена на 100 години от рождението на руския учен Николай Николаевич Боголюбов, организирана от Софийския университет "Свети Климент Охридски", БАН, Съюза на физиците в България и Агенцията за ядрено регулиране при МС.

В програмата бяха включени презентациите на проф. дфн Павел Николаевич Боголюбов, син на Николай Боголюбов, чл. кор. Григорий Дмитриевич Ширков - гл. инженер на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна (Русия), проф. Матей Матеев и видни физици от БАН и ФзФ.

Акад. Николай Николаевич Боголюбов е руски физик, механик и математик, дългогодишен директор на ОИЯИ - Дубна. Научните му постижения и интереси са в областта на най-сложния раздел на теоритичната физика – квантовата теория на полето. Той е автор на микроскопическа теория на свръхпроводимостта и свръхфлуидността и създател на една от най-големите световни школи по теоретична физика. Научните трудове на Боголюбов заслужено му донесоха признание и голям международен авторитет.

Акад. Боголюбов има много последователи в България. Видни представители на неговата научна школа са проф. Матей Матеев, проф. Иван Тодоров, проф. Тончев, проф. Иван Златев, проф. Йордан Бранков и др.