Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 година на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2013 година на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха своите дипломи

Доц. д-р Теодора Петрова

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 170 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха своите дипломи за завършено висше образование. 13 от тях са с успех над 5,80.

Церемонията по връчване на дипломите бе от крита от декана на факултета доц. д-р Теодора Петрова. Тя поздрави завършващите бакалаври и магистри от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Честито на тези, които днес ще получат своите дипломи, честито на вашите родители, които са част от вашия успех. Честито днес и на вашите преподаватели, които по време на обучението ви помагаха да овладявате знанията и професионалните умения. Благодаря на нашите колеги от медиите, ПР агенциите и издателствата, които приемат нашите възпитаници на работа и са място за тяхната професионална реализация“.

1

Завършващите Факултета по журналистика и масова комуникация бяха поздравени и от ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ беше мястото, където за първи път в България започна професионалното обучение на журналисти. Надявам се, че оттогава досега опитваме, друг е въпросът доколко успяваме, да държим обучението на младите журналисти на високо ниво“.

Ректорът се обърна към младите си колеги, напомняйки им, че са изправени пред изключително сериозна отговорност. „Виждате, че през последното десетилетие медиите се превръщат в мощна обществена сила. От вас зависи за какво ще бъдат използвани. Не забравяйте, че добрият журналист освен нюх към разкритията, освен трудолюбието, което трябва да притежава, освен вниманието към детайла, освен уважението към истината, не трябва да губи и съчувствието си към хората. За съжаление нещо, което не виждаме в нашата журналистика в последните години, а хората в крайна сметка са обектът на журналистиката“.

4

Проф. Илчев напомни на абсолвентите, че завършват висшето си образование си във факултет, който стои на първо място в националните рейтинги в България, в университет, който неизменно стои на първо място сред българските университети и е единственият български университет, който заема почетно място в международните рейтинги.

Сега връчваме дипломите на нашите най-качествени възпитаници. Софийският университет обучава млади хора в 23 професионални направления и е на първо място в България във всички тях сред държавните висши училища. Ние опитваме да даваме качество. За това качество държавата ни финансира в рамките на четири процента от нашия бюджет. Надявам се, че следващият ректор след няколко години ще има възможност да каже, че образователната политика на страната е насочена не към количеството, а към качеството“, каза още проф. Илчев.

Той изрази надеждата си, че както абсолвентите, така и техните преподаватели няма да забравят, че медиите се развиват изключително бързо и няма да останат да лежите на лаврите на наученото във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Пожелавам ви успех. Пожелавам ви да не забравяте никога вашите близки, които са ви помагали през всички тези години и които сега вероятно се вълнуват повече и от вас самите“ заяви проф. Илчев и обяви официално випуск 2013 година за завършил.

2

Огнян Златев

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България също се изправи пред препълнената аудитория в Аулата, за да поздрави абсолвентите. Неговото име е свързано с много проекти в областта на медиите, най-значимия от които е изработването и приемането на Етичния кодекс на българските медии. Той сподели, че е изключително развълнуван от днешното събитие, първо, защото точно преди 25 години е бил на мястото на завършващите студенти и е получил своята диплома, макар и в друга специалност. И второ, защото се е занимавал доста време с професионалното развитие на медиите в страните в преход.

Мога да твърдя, че знам пред какво сте изправени. Сигурно, когато сте започнали обучението си тук, в Софийския университет, сте си давали по-малко сметка какво се случва около нас и за това, че Европа се сблъсква с една от най-тежките икономически кризи в своята история. Сигурно сте се сблъскали с много колебания, които се появиха в обществото какъв е нашият правилен път, дали вървим в правилната посока, защо станахме член на Европейския съюз, какви са ползите за нас. През всичките тези години смятам, че нашето членство в Европейския съюз даде много повече възможности, отколкото бихме имали преди. Спомняйки си какво беше преди 25 години, когато аз завършвах, знаех, че възможностите ми за професионална реализация са твърде ограничени. Сега пред вас е светът. Сега разполагате с програмата „Еразъм +“, ако решите да продължите своето образование в някое друго висше училище. От тази година можете да се възползвате от възможностите, които предлага програмата „Младежка гаранция“, която Европейската комисия създаде и лансира сред страните-членки и която ще помогне на младите хора, завършващи висше образование, в рамките на четири месеца да получат възможност за работа, стаж или допълнителна квалификация.“

В края на поздравлението си Огнян Златев насърчи завършващите студенти да се възползват от всички възможности, които имат сега. Той пожела на добър час на абсолвентите, да вярват в мечтите си, да вярват най-вече в себе си и да се опитат да бъдат честни, като подчерта, че това е най-важното за професията на журналиста.

„Ние от Европейската комисия ще разчитаме и в бъдеще на нашето добро сътрудничество с вас като журналисти и представители на връзките с обществеността, тъй като чрез вас се борим да достигнем до съзнанието и сърцата на всички граждани, за да можем да живеем един ден в една още по-добра Европа“, каза в заключение Огнян Златев.

3

Проф. Милко Петров

От името на академичния състав на Факултета по журналистика и масова комуникация и като член на Академическия съвет на Софийския университет проф. Милко Петров - един от най-обичаните преподаватели от ФЖМК, поздрави своите студенти:

В един такъв тържествен ден обикновено се отправят топли и сърдечни напътствия за новия старт в живота. И наистина това е обичайната практика и аз казвам тези хубави, топли и едновременно с това подкрепящи ви думи. Едновременно с това искам да ви обърна внимание, че пред вас ще се изправи едно предизвикателство – предизвикателството в професията, предизвикателството в живота, предизвикателството в онова, с което ще се занимавате всеки ден“. Проф. Петров напомни, че по едно трагично стечение на обстоятелствата днешният ден кара всички ни да помислим върху една поука от българската история: „ Днешният ден е 9 юни. Ден на един преврат. Един епизод от гражданската война, която се водеше години наред в България. В този 9 юни имаше две основни лица - селските стопани и военните.“ Той припомни накратко историческите факти и за разединението на тогавашната интелигенция. „Нито военните като прослойка, нито земеделците като прослойка съществуват в нашата моментна, съвременна политическа история, защото не си направиха своите изводи. Ние като журналисти, ние като PR-и, ние като издатели сме длъжни да направим своите изводи. Защото ние няма да можем да овладеем онези предизвикателства, които животът ни поставя. Кои са предизвикателствата пред журналистите? Това е комерсиализацията, това е таблоидизацията на медиите, която от вестниците вече преминава в телевизионните таблоиди, това е загубването на журналистиката на чувството за социална мисия. И тя все повече се превръща в търговски посредник“. Проф. Петров подчерта и загубата, изчезването на авторството, на собствеността в сферата на медиите. И че всъщност глобализацията и анонимното притежаване на медиите правят възможни всякакви посегателства върху журналиста и неговата съвест.

Той цитира Диоген, който, когато го запитали кое е най-хубавото нещо в човека и в човешката общност, е казал : Свободата на словото“!

Тази свобода на словото ние трябва да я пазим, и трябва винаги да се опитваме да изразяваме, намеренията, въжделенията и усещанията на своя народ. Някой ще каже, че това е много трудна мисия. Някой ще каже, че това е скучно. Но бих искал да завърша с думите на големия писател Томас Ман, който казва: „Някои мислят, че може да се живее спокойно, че всичко се развива от само себе си. Всъщност, ако човек не мисли така, то животът може да бъде много вълнуващ. Желая ви вълнуващ, интересен, и едновременно с това полезен за обществото живот. Бъдете здрави и успех!“

5

Калин и Габриела

От името на отличниците на випуска Габриела и Калин, които се представиха като горди ПР-ри, произнесоха абсолвентско слово. Те благодариха на изключителните си преподаватели: „За тези четири години вие ни наставлявахте, мотивирахте и ни помагахте да се справим с трудностите, позволявайки ни в същото време свободно да развиваме собствените си умения и потенциал. Казват, че успехите на ученика са успехи и на учителя. Затова се надявам нашите постижения да ви радват и да ви бъдат стимул да продължавате да вдъхновявате студентите в най-добрия факултет на най-добрия университет в България“, подчерта Калин. Габриела допълни, че от името на всички завършващи изказва благодарността си на целия административен персонал във Факултета. „И не на последно място – на всичките ни колеги за това, че бяха част от тези четири години и с ярките си индивидуалности допринесоха за тяхната уникалност. Продължавайте да гледате към успеха! Пожеланието ми към всички нас днес е да не забравяме, че успехите не се измерват с оценки, а с това дали сме реализирали целите си и сбъднали мечтите си. Понякога ще бъде лесно, по-често ще бъде трудно, но не се отказвайте и когато постигнете това, за което сте се борили, бъдете достатъчно мъдри, споделете го с любимите си хора и му се насладете от все сърце.“

По време на тържествената церемония деканският съвета на Факултета по журналистика и масова комуникация почете и дарителите, които от свое име и от името на организации отпускат стипендии на изявени студенти от факултета. Доц. д-р Теодора Петрова изрази дълбока благодарност и надежда това много успешно сътрудничество да продължи.

Декански сертификати бяха връчени на БНТ за учредената от Управителния съвет на националната медия стипендия на името на д-р Младен Младенов; Кеворк Кеворкян – дарител на стипендия на името на Надежда Дженева; Явор Цаков – учредител на стипендия на името на основателя на катедра „Радио и телевизия“ проф. Михаил Минков; Фондация „Радостина Константинова“.

Декански сертификат получи и Центърът за развитие на медиите за дарените над 800 тома книги за библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация.

6

Анета Милкова

Анета Милкова, член на Управителния съвет на БНТ, поздрави всички абсолвенти и техните преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет. „С известно неудобство получавам този сертификат, защото смятам, че ако някой трябва да получи сертификат, то това е академичната общност на Софийския университет, която продължава да дава най-качествените кадри в нашата държава“, заяви тя.

7

Явор Цаков

Явор Цаков, който е един от първите випускници на Факултета по журналистика, разказа пред аудиторията своите спомени: „Бяхме много малко, току-що започвахме, тогава се наливаха основите на радио-телевизионната журналистика. Когато започнахме, телевизията беше само на девет години и беше единствена. Сега нещата са съвсем различни и по тази причина, за да не губим връзката с началото, решихме да учредим тази стипендия на името на проф. Михаил Минков, който беше човекът, въвел ни в професията. Гледаме към бъдещето, желаем си успех, но никога не бива да забравяме моментите, когато започна специалността“.

8

Ваня Шекерова

Ваня Шекерова, член на Управителния съвет на фондация „Радостина Константинова“ честити на абсолвентите завършването и заяви, че от днес те са на пазара на най-ценната стока – информацията. „И тъй като представлявам фондация на името на Радостина Константинова, която беше випускник на този факултет, искам да се грижите за информацията така, както тя се грижеше: да блести и да бъде от най-високо качество. И никога не си продавайте душите!“.

Специални сертификати деканът доц. Теодора Петрова връчи на един от най-дългогодишните инспектори в отдел „Студенти“ на факултета Цветанка Ичева и на талисмана на факултета – портиерът бай Илия.

12

Цветанка Ичева - в средата

9

Портиерът бай Илия

10
11
14