Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 24 май в Алма матер

   
24 май в Алма матер

По стара традиция 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бе ознаменуван тържествено в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

След поднасянето на венци на паметника на братята Св.св. Кирил и Методий, академичната колегия изслуша приветствието на проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ и академичното слово на проф. Милена Кирова на тема: „”Книжовността” през ХХІ век”. Бяха наградени победителите в Третия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондация „Св. Климент Охридски”. От 51 участници петчленната комисия единодушно присъди на Никола Петров от ФКНФ наградата за поезия, а за проза носителят на престижната награда стана Ясен Василев с разказа „Непорочно заченат Едип”. Тазгодишната стипендия на Фондация „Блага Димитрова” г-н Йордан Василев връчи на Илвие Кондарева, студентка от магистърската програма по литературознание.

Тържеството завърши с музикална програма, с която студентите от Факултета за начална и предучилищна педагогика поздравиха академичната аудитория и демонстрираха своят талант и професионална музикална подготовка.

Гости на празничното събитие бяха Меглена Плугчиева - Зам.-министър председател, доц. Даниел Вълчев – министър на МОН, Ваня Добрева – зам.-министър на МОН, видни общественици, културни деятели и др.

Снимки от празника