Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 140 години от рождението на академик Стоян Аргиров

   
140 години от рождението на академик Стоян Аргиров

На 14 октомври се проведе официалното честване на 140-годишнина от рождението на акад. Стоян Аргиров – основоположник на българското библиотекознание и първи директор на Университетската библиотекa.

В словото си д-р Анна Ангелова – настоящ директор на УБ отбеляза, че жизнения път на Стоян Аргиров е белязан с много труд и новаторски идеи. Той завършва гимназия в родния си град и заминава като стипендиант на българското правителство да следва славянска филология в Карловия университет в Прага. Завърнал се в България, започва работа в Пловдивската библиотека като поддиректор, а по-късно и като директор.
Стоян Аргиров има особено големи заслуги за уреждане на библиотечното дело в България. От 1903 до 1936 г. е пръв директор на Университетската библиотека и полага основите на нейната модерна европейска подредба. Той е и първият преподавател по библиотекознание в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на повече 70 публикации в областта на библиотекознанието. Най-значимият му труд е "Ръководство за уреждане на народни, общински, ученически и частни библиотеки". Полага и основите на законодателството в областта на библиотечното дело и дейността на българските читалища.

В рамките на тържеството бе представен и сайта, посветен на бележития учен с надслов „Научното и културно наследство на академик Стоян Аргиров”.

След прожекцията на филм, посветен на акад. Аргиров, на неговия племенник и на отличили се колеги-библиотекари, бе връчена като награда книгата за неговия живот и научната му и изследователска дейност.