Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Български език

Този понеделник, 09 юли 2012 г., от 08:00 часа ще започне изпитът по български език за прием в СУ „Св. Климент Охридски”.

Биология и Немски език

Тази неделя, 08 юли 2012 г., от 09:00 часа ще започне изпитът по биология, а от 14:00 – по немски език за прием в СУ „Св. Климент Охридски”.

Математика I

Тази събота, 07 юли 2012 г., от 09:00 часа ще започне изпитът по математика - първо равнище за прием в СУ „Св. Климент Охридски”. Очакваме ви в двора на Ректората един час преди началото на изпита.

СУ на полуфинал на MIC2

Студентският отбор от СУ „Св. Климент Охридски” за участие в най-престижното в областта си аерокосмическо състезание MIC2 бе класиран като полуфиналист с постерно представяне на финалния стадий на състезанието измежду 77 отбора от 31 страни.

Три дни до края на приема на документи за участие в класирането

На 7 юли, събота, в 17 часа изтича срокът, в който кандидат-студентите могат да се регистрират за класирането по реда на предпочитаните специалности.

Резултати от търсенето на Хигс бозон с детектора CMS на ускорителя LHC

На 5 юли 2012 г. от 16:15 часа в зала А315 на Факултета по физика на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе факултетен семинар на тема "Резултати от търсенето на Хигс бозон с детектора CMS на ускорителя LHC".

ЕКОМАНИЯ 2012

Приключи третото издание на конкурса за есе "Екомания", посветен на водата. Той се организира от информационния сайт Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България в партньорство с Министерството на околната среда и водите и СУ „Св. Кл. Охридски”.

Kонференция по проект "Създаване на капацитет за бъдещето"

"Неграмотните през 21 век няма да са онези, които не могат да четат и пишат, а тези които не могат да учат, да забравят наученото и да научат отново"

Работна конференция по създаване на прецизни формални граматики за обработка на естествения език

От 2 до 6 юли 2012 г. в СУ „Св. Кл. Охридски“ ще се проведе ежегодната Работна конференция по създаване на прецизни формални граматики за обработка на естествения език – DELPH-IN. Откриването ще се състои от 9.30 часа в Конферентната зала на Ректората на 2 юли 2012 г.

Предстои третата група редовни кандидатстудентски изпити

Втората изпитна сесия продължава в неделя, 01 юли 2012 г. с изпити по Испански език (9.00 часа) и Италиански език (14.00 часа).

Министерството на образованието, младежта и науката отличи най-добрите български учени с наградата „Питагор”

Двама колеги от СУ „Св. Кл. Охридски” получиха признание на Четвъртата годишна церемония по връчване на наградите за наука „Питагор“, проведена на 26 юни 2012 г. в хотел „Шератон”, София. Домакин на церемонията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Академичен хор „Ангел Манолов”

На 30.06.2012 г. от 19.00 часа Академичен хор „Ангел Манолов" ще изнесе концерт в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски".

Изпратихме проф. Георги Бакалов в последния му път

Повече от два часа продължи поклонението пред тленните останки на големия учен, общественик и човек проф. Георги Бакалов.

Детска академия

Софийският университет отваря вратите си за детска академия, част от която ще се проведе на 27 юни от 13.30-17.30 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

"Bulgarian Dialectology as Living Tradition"

На 27 юни 2012 г. от 17.00 часа в Конферентната зала ще се проведе публична лекция на проф. Ронел Александър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Пъблик рилейшънс, журналистика и медии в глобалния свят

Премиера на юбилейния сборник в чест на проф. д-р Минка Златева “Пъблик рилейшънс, журналистика и медии в глобалния свят“ на 27 юни 2012 г., сряда, от 18.30 часа в Заседателна зала №1.

Предстои следващата група кандидатстудентски изпити

Втората изпитна сесия продължава в неделя, 24 юни 2012 г. с изпити по Журналистика (9.00 часа) и Философия и социални науки (14.00 часа).

 

Музеят по минералогия приюти уникалния къс от Тунгуския метеорит

Софийският университет е единственият извън пределите на Русия, който вече притежава парче от Тунгуския метеорит, паднал в Сибир през юни 1908 г. Парчето беше предадено на Музея по минералогия от ректора проф. Иван Илчев като подарък от университета в Красноярск.

150-годишнината от рождението на проф. д-р Иван Шишманов

НЕПС "Проф. д-р Иван Шишманов" организира научна конференция на 22 и 23 юни 2012 г. заедно с катедрата по етнология на Софийския университет.

Посещение на посланика на Катар в СУ „Св. Климент Охридски“

На 21 юни 2012 г. посланикът на държавата Катар в България, Н. Пр. г-н Мохамед Али Алнуейми, беше на посещение в СУ „Св. Климент Охридски“.

Отворено писмо

Уважаеми колеги,

На вашето внимание представяме отворено писмо на проф. д-р Александър Димчев, свързано с проведеното Общо събрание на Софийския университет.

Формулярът за електронна регистрация вече е достъпен

От днес-21 юни до 7 юли кандидат-студентите за СУ "Св. Кл. Охридски" ще могат да подават документи за класиране в желаните от тях специалности и по електронен път. На сайта на СУ вече е активна страницата, на която кандидатите могат да попълнят онлайн заявление с избраните от тях специалности.

Започна българо-хърватската научна конференция "Война и мир"

Тази сутрин в 9.30 ч. беше открита IX Международна научна конференция: "Хървати и българи през вековете - Война и мир". Организатор е Институтът за балканистика с център по тракология при БАН със съдействието на СУ "Св. Климент Охридски".

Българо-хърватска научна конференция "Война и мир"

На 21 юни 2012 г. от 9.30 ч. в зала номер 2 на СУ ще се проведе IX Международна научна конференция: "Хървати и българи през вековете - Война и мир".

На 11 септември преустроените помещения на Библиотеката на СУ ще отворят врати

Започналата преди 2 години мащабна реконструкция и модернизация на 1000 кв.м. от книгохранилището на разположената в двора на СУ библиотека и на читалня “Филологии” под централния купол вече е към своя край.

Парче от Тунгуския метеорит в Музея по минералогия на СУ

Къс от мистичния Тунгуски метеорит ще стане част от богатата експозиция на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Международен „отворен код“ с театър-лаборатория „@лма @лтер“

Театър-лаборатория „@лма @лтер“ тръгва на своеобразно международно турне с две от най-награждаваните си заглавия „Орфей или върни се в своя Ад човече“ и „Хамлет или три момчета и едно момиче“.

Непал и Мао – фотографска изложба

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Фондация „Фодар” представят: Непал и Мао - фотографска изложба на Олоф Ярлбро /Швеция/. Откриване: 18 юни, 18:00 ч. в Галерия „Алма Матер”, Ректорат, вход от ул. „Шипка”.

Започва Втората кандидатстудентска изпитна сесия

Тази неделя с кандидатстудентските изпити по География на България и Физика започва Втората изпитна сесия.

Тържествено връчване на дипломите на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация.

Днес в 11:00 часа официално бяха връчени дипломите на студентите от ОКС „бакалавър” и „магистър” от Факултета по журналистика и масова комуникация.

Започна Международната научна конференция „Светци и свети места на Балканите“

В Конферентната зала на Софийски университет започна Международната научна конференция „Светци и свети места на Балканите“, по проекта Encyclopaedia Slavica Sanctorum.

Софийски университет с най-добрата студентска компания

За най-добра студентска компания на България бе обявена Olive Mobile, Софийски университет "Св. Климент Охридски" - с идеята за "What to Eat" - мобилно приложение, което улеснява младите хора със забързан начин на живот в избора им на качествена храна.

Почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На днешното заседадние на Академическия съвет проф. дфн Кирил Топалов беше удостоен с почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Медийната култура и гражданското общество днес

Факултетът по журналистика и масова комуникация Ви кани на официално връчване на дипломите на студентите от ОКС „бакалавър” и „магистър” на 14 юни 2012 г. от 11.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски.”

Светци и свети места в България

Катедрата по Кирилометодиевистика към Софийски университет и Направление Стара българска литература към Института по литературознание, БАН, организират Международна научна конференция "Светци и свети места в България".

Електронно управление и електронно правителство

Aсоциация "Развитие на информационното общество", ИМИ – БАН, секция "Информационни системи" и Юридически факултет на Софийския университет организират семинар на тема "Електронно управление и електронно правителство".

Вечер на българското документално кино

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и продуцентска компания „Агитпроп” ви канят на "Вечер на българското документално кино".

 

Грация и гравитация VII

Катедра по астрономия и Катедра по теория на литературата организират форум за физици, поети и музиканти Грация и гравитация VII.

Хакване на хакерите

Топ инструкторът по информационна сигурност и сертифициран етичен хакер Шон Хана ще направи демонстрации на хакерски атаки в реално време и ще разкрие причините за успеха на тези атаки на 7-ми юни от 18:30 ч. в Аулата на СУ„Св. Климент Охридски“.

„Дни на Кариерата” във Факултета по математика и информатика

„Дни на Кариерата” във Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски” се провежда за трета поредна година под мотото “Знам и искам да го докажа”.

Лекция на Посланика на Федеративна република Бразилия в София Н. Пр. г-н Уошингтон Луис Перейра де Соуза

Лекцията ще се състои по покана на Катедрата по испанистика и португалистика при Факултета по класически и нови филологии на 6 юни 2012 г.

Превърнете своята страст в своя работа и създайте световна марка

Ако се интересувате от мениджмънт и маркетинг, заповядайте на 6 юни от 11:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Покана за среща в приемното време на експертната група на НАОА

Експертната група на Националната агенция за оценяване и акредитация е на посещение по процедура за институционална акредитация на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

"Снимане с мурси "

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и продуцентска къща „Палимпсест" Ви канят на: "Снимане с мурси" / "Shooting with mursi". Това е петата прожекция от кино клуб „Милениум". Заповядайте на 6 юни от 19:00 часа, в Театър-лаборатория „@лма @лтер”.

Черепът на Себастиан: обезглавяването в творчеството на Юлия Кръстева

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и „Софийски литературоведски семинар“ ви канят на 6 юни от 17.00 часа в Конферентната зала на Ректората на публичната лекция на Франсис Рестучиа на тема: Черепът на Себастиан: обезглавяването в творчеството на Юлия Кръстева.

Светът на Средновековието. Генезис, история, общество

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и Фондация „Комунитас” имат удоволствието да ви поканят на 5 юни от 18.30 часа в Конферентната зала на Ректората на представянето на книгата на проф. Калин Янакиев “Светът на Средновековието. Генезис, история, общество. Университетски курс лекции”.

Phrontisterium сlassicum

Заповядайте на поредната сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium сlassicum, която ще се проведе на 4 юни, понеделник, от 17 ч. в 176 ауд. на Ректората.

Ден на специалност Публична администрация

Заповядайте на 4 юни 2012 година от 18.30 до 19.30 часа в Аулата на Софийския университет и на чаша вино от 19.30 до 20.30 часа във фоайето пред Аулата за неформални дискусии по темите на срещата по случай деня на специалност Публична администрация.

От атомите до молекулите и обратно

Заповядайте в понеделник, 4 юни 2012 г., от 16:15 часа, в зала А315 на Физически факултет, на факултетен семинар "От атомите до молекулите и обратно". Проф. дфзн Асен Пашов ще изнесе хабилитационна лекция по темата.

"Съвременни тенденции в небанковия финансов сектор"

Комисия за финансов надзор организира семинара "Съвременни тенденции в небанковия финансов сектор в България". Заповядайте на 4 юни от 9:00 часа в Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (бул. „Цариградско шосе” 125, бл. 3, ет. 3, ст. 304).