Начало / Новини / Календар / Фестивал "Гласът на Борис Христов", мултимедия „Борис Христов и песните на Мусоргски"

Аула, Ректорат

На 18 май 2024 г. се навършват 110 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов. Всепризнат е от световната музикална критика като един от най-големите оперни певци на XX век. Неговото изкуство представлява културно-историческо наследство със световно значение.

Общество „Борис Христов” е подготвило за честването на годишнината фестивал под надслов “Гласът на Борис Христов“, който в рамките на четири последователни вечерни представления на мултимедии ще разкрие в широта и дълбочина изкуството на певеца в над 200 аудио и видео записи на арии и песни в областта на: френската, немската и италианската опера, както и песните на Мусоргски.

На 13 май 2024 г. от 19:00 ч. в Аулата в Ректората ще се състои „Борис Христов и френската опера“, на 16 май от 19:00 ч. - „Борис Христов и немската опера“, 17 май от 19:00 ч. - „Борис Христов и италианската опера“ и 18 май от 18:00 ч. - „Борис Христов и песните на Мусоргски“.

В периода 20-26 май 2024 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет ще бъде представена изложбата "Изкуството на Борис Христов на световните оперни сцени".