Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завърши випуск 2012 на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2012 на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в аулата на Софийския университет днес бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ към Юридическия факултет на Алма Матер получиха своите дипломи

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов поздрави абсолвентите и изрази надеждата завършващите днес да са наследили духа на университета и да са разбрали неговите традиции, които оттук нататък ще ги следват през целия им живот.

„Убеден съм, че сме успели заедно да ви подготвим като едни от най-добрите специалисти в България. Страната ни има нужда от млади амбициозни хора, които да я представят пред света, да утвърждават нейното място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и да я развиват като правова, демократична държава. Смятам, че тези ценности, които всеки един от преподавателите се е опитал през призмата на своята дисциплина да ви предаде, са останали във вас и ще бъдат водещи принципи в поведението ви в обществото“, подчерта проф. Пенов.

Проф. Пенов пожела на абсолвентите да изградят истински алумни клуб на завършилите специалност „Международни отношения“, за да могат да продължат връзката си с университета. Истинските приятели се печелят от университета и не се забравят никога, припомни той и увери завършващите днес, че вратите на Софийския университет са винаги отворени за възпитаниците му.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков обяви випуск 2012 за завършен и пожела успех на абсолвентите.

Той им припомни, че при такива тържествени събития обикновено се обръща към завършващите с окуражаващи думи и призив да положат максимум усилия, за да се реализират добре след получената в Софийския университет добра подготовка. Днес това не е необходимо, защото завършват специалност, за която няма съмнение, че ще им донесе добра реализация.

Проф. Герджиков подчерта, че този шанс е свързан и с голяма отговорност и изрази своето убеждение, че подготовката, която Алма Матер дава, е най-добрата. „Вие сте получили нужните знания и надявам се сте разбрали и по-същностните неща, а не само техническите процедури, закони и похвати. Иска ми се да ги използвате за това да допринесете нещо. Това е начинът и на вас да ви е приятно“, каза проф. Герджиков.

Той пожела на абсолвентите да намерят мястото, на което да могат да бъдат полезни на обществото, независимо къде ще бъде то – в съдебната система, държавната администрация или на полето на международните отношения и ги увери, че ще бъдат най-полезни там, където им е най-интересно да работят, за да получат най-големите плодове – от възнаграждението до удовлетворението.

Отличничката на курса Мария Трионджиева, която по-късно получи първа своята диплома и златна значка, поздрави от името на абсолвентите бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения" – випуск 2012 преподавателите, колегите и всички близки на завършващите днес.

Тя благодари на всички, които споделят вълнението и радостта на абсолвентите в този тържествен момент и допълни, че изминатият път в Алма Матер и празничният ден на завършването ще останат завинаги в съзнанието на абсолвентите независимо от това, че някои ще продължат образованието си на други места.

„Нашето поколение – връстник на българската демокрация, сякаш е орисано да живее в „интересни времена". Проклятие ли е това или изключителен шанс, зависи само от нас самите. Ние, децата на 1989-а година, и нашите малко по-големи колеги, се родихме в години на исторически обрат и израснахме в условията на преход. Първи държахме зрелостни изпити, завършихме средното си образование и бяхме кандидат-студенти под знака на безпрецедентни учителски стачки“, каза Мария Трионджиева. Тя напомни, че денят, в който получават своите дипломи за висше образование, е в навечерието на други съдбоносни събития, когато страната е изправена пред нов решаващ избор, а абсолвентите са изправени пред своя пореден житейски избор – накъде и как да продължат, осъзнавайки очакванията и надеждите, които се възлагат върху тях.

„Затова, където и да бъдем, каквото и да правим, длъжни сме да отговорим на тези очаквания, като работим за общество, което събира, гради и уважава, а не което руши, отрича и разединява. Длъжни сме да издигаме и утвърждаваме авторитета на България като равностоен член на европейското семейство и в отношенията й с другите държави и народи.

Ще са ни нужни много воля и упоритост и умение да ги използваме правилно, защото енергията на масите и силата на гражданското общество не бива да се раждат и остават само на улицата или още по-лошо, да преливат от улицата директно във властта. Необходимо е тази енергия да преминава през коридорите на знанието, да се ръководи и направлява от хората на знанието, които са носители на компетентност и експертиза, включително и за властта. Специалността, която завършваме, ни дава основание и самочувствие да бъдем част от изпълнителите на тази мисия в особеното време, в което живеем“, подчерта Мария Трионджиева и припомни думите на уважаван преподавател: „Не се лъжете. Времето винаги е било особено, а изборът е Ваш".

„Да, изборът е наш и първият вече е направен – ние избрахме да останем тук. Избрахме да учим в най-старото и авторитетно висше училище на България. Доверихме се на него и на Вас, уважаеми преподаватели. От този наш роден български извор решихме да черпим знания и умения за утрешния ден. А от извора се пие на колене. На колене се благодари. Благодарим!“

Мария отправи специална благодарност към родителите на всички абсолвенти за грижите, насърчението и подкрепата, които са получавали през годините.

А ние, скъпи колеги, нека си пожелаем здраве, сила и дръзновение и да превърнем времето в наш съюзник, а не – оправдание, защото „...времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него... ", завърши приветствие си Мария Трионджиева.