Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна подготовката на 21-ата българска експедиция в Антарктида

   
Започна подготовката на 21-ата българска експедиция в Антарктида

Тази година антарктическата ни експедиция ще се фокусира върху оборудването на българския параклис, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Българският параклис е първият православен храм на Антарктида. Построен е още през 2003 г.

„След 50 г. сме планирали да има градове на Антарктида и там да живеят хора”, каза още Христо Пимпирев.

Българският антарктически институт (БАИ) е Национален оператор на антарктическите дейности на България. Той организира и провежда годишни Антарктически експедиции и поддържа Българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън, Южношетландски о-ви. В обхвата на всяка експедиция се провеждат изследвания в различни области: геология, геохимия, геофизика, метеорология, глациология, би­ология, медицина и др. БАИ работи в сътрудничество с Антарктическите програми на Испания, Великобритания, Русия, Германия, Аржентина, Бразилия, Чили, Южна Корея и др. Член е на COMNAP (Съвет на мениджърите на нацио­налните антарктически програми), SCALOP (Комитет за логистика на операциите в Антарктика), EPB (Европейски полярен борд) и Научния комитет за антарктически изследвания (SCAR).

На 20-ти септември от 16:00 часа в сградата на БСК (ул. Алабин 16-20, София) ще се състои представяне на възможностите за бизнес в Антарктида и съпътстваща изложба "Бизнесът открива Антарктида". Фотоизложбата е посветена на деня на независимостта на България - 22 септември. Гости на откриването ще бъдат представители на български институции, чуждестранни дипломатически мисии, фирми и организации.