Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна международната конференция „Власт и влияние в Югоизточна Европа, XVI-XIX век”

   
 Започна международната конференция „Власт и влияние в Югоизточна Европа, XVI-XIX век”

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, постави началото на международната конференция „Власт и влияние в Югоизточна Европа, XVI-XIX век”.

Конференцията се организира съвместно от Исторически факултет на Софийския университет и от института за докторанти и пост-докторанти „Диалог Европа”

През първия ден на конференцията ще се проведат две сесии, водени както следва от проф. Елизабет Фриърсън и проф. Христо Матанов.

По време на първата сесия ще бъдат разгледани темите:
Могъществото и „новите лица“ на хабсбургско-османското приятелство (ХVІ-ХVІІ в.); Властта на мощите. Мощите на Св. Спиридон, фамилията Булгари, Корфу и Венеция през ХVІ-ХVІIІ в; Могъщество без власт, власт без могъщество. Хабсбургското и руското влияние на Балканите през ХVІІ-ХІХ в. като сравнение; Напредъкът на султана, Истанбул до Сигетвар; Депортация на военнопленници в контекста на демографското усвояване на територии: унгарци в района на Тракийската низина през XVI в.; Възможности за установяването на местни властови центрове сред васалите на Османската империя: трансилванският владетел Георги Ракоци ІІ, a във втората ще се дискутират:
Хабсбургски шпиони при Високата порта през ХVІ в.; Тайната война. Венецианска разузнавателна и шпионска активност по време на Критската война (1644-1669); „…Нашата власт е дадена от турците…“ Султани и васални войводи на Влахия и Молдавия, ХVІ-ХVІІІ в.; Съществувал ли е Дунав в хабсбургската властова политика в Югоизточна Европа преди 1699 г.; „Пристанищните градове“ като аналитична концепция за разбирането на Истанбул/ Константинопол, Измир/ Смирна, Салоника/ Тесалоники; Архитектурата като символ на властта: някои размисли за османското архитектурно наследство в Пловдив (Филибе); Властта на дервишите в османските Балкани през погледа на “Shakâ’ik al-Nu‘maniyya”, библиографичния речник на Ташкьопрюзаде Ахмед (1495-1561); Образът на султанския съюзник Имре Тьокьоли в османските съчинения: според историите на Силахдар Мехмед ага и Дефтердар Мехмед ага; Тайната история на Ордена на Св. Екатерина: сценарии и власт в двора на Петър І; За политическия дискурс в Русия през втората половина на ХVІІІ в.

Коментари

Влез, за да коментираш.