Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / WEBDOC – СОФИЯ

   
WEBDOC – СОФИЯ

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „Палимпсест” представят WEBDOC – СОФИЯ.

Семинар и творчески работилници в областта на модерните медии и интернет базираните документални филми и техните възможности

20 -21 октомври 2012

Конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ

Трудно ни е да си представим до каква степен дигиталната революция промени начините на комуникация в съвременния свят. Традиционният пасивен зрител и потребител на информация постепенно отстъпи мястото си на един активен участник в глобалната мрежа. Интернет и новите медии се превърнаха в културен феномен. Демократизирането и по-лесният достъп до канали за разпространение доведоха до появата на нов вид документални филми, които се разпространяват в глобалната мрежа – това са т.нар. уеб-документални филми (web.docs).

Днес потребителите на информация, особено младежките аудитории, все повече се обръщат към интернет и през 2011 година за пръв път в историята на новите медии уеб аудиторията в света е по-многобройна от телевизионните зрители. Тази тенденция прави изключително важно развитието на уеб-базираните продукти, но за момента в България се използва малък процент от капацитета на новите медии, като на практика се качват създадени вече продукти за други медии на различни сайтове.

Това провокира продуцентска къща „Палимпсест”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община и в партньорство с Културния център на Софийския университет, с Международния фестивал за документално кино „Милениум”- Брюксел и SEMA, да организират двудневен семинар и творчески работилници, посветени на най-добрите европейски и световни практики в областта на модерните медии и интернет базираните документални филми и техните възможности.

Специални гост-лектори ще бъдат: Матю Лиетард – съставител на книгата „WEBDOCS. Наръчник за оцеляване на онлайн кинаджиите”, и Златина Русева – артистичен директор на Международния фестивал на документалното кино „Милениум” – Брюксел.

На семинара ще бъдат обявени резултатите от конкурса за видео творба „Моята София” и ще бъдат наградени победителите.

Вход свободен (след записване на sofiawebdoc@gmail.com)

20 октомври, събота – начало 10:00 часа

21 октомври, неделя – начало 11:00 часа

Проектът е съфинансиран от Програма „Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

Коментари

Влез, за да коментираш.