Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава с изпити по физика и италиански език

   
Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава с изпити по физика и италиански език

Анелия Карталова

В зала 245 и зала 255 бяха изтеглени изпитните теми. По физика тема № 2 изтегли Калина Златкова от гр. София. Анелия Карталова от гр. Бургас изтегли тема № 3 на изпита по италиански език.

Конкурсният изпит по италиански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматически материал, разширен до активното владеене на около 4000 думи и изрази, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест. Общата продължителност на изпита е 4 часа.

Диктовка (с обем до 20 машинописни реда) има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема италианската реч и владее италианския правопис.

В преразказа (на текст с обем до 1 машинописна страница) се проверява умението на кандидата да предава цялостно и свързано съдържанието на два пъти прочетен текст. За преразказ се дава непознат текст по тематика, застъпена в програмата на СОУ.

Преводът (с обем 20-25 машинописни реда) от италиански на български се извършва без речник. С него се цели да се провери владеенето на лексическия и граматическия материал и предаването на правилен български език на оригинален италиански текст.

Езиков тест (състоящ се от 2 абзаца по 10 реда) има за цел да провери познанията на кандидат-студентите по граматика и лексика на съвременния италиански език.

Конкурсният изпит по физика е с продължителност 4 часа и се състои от тест и една задача върху материали по физика за средните общообразователни училища.

Задачата има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем.

Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони.

При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Тестовете от миналата година, заедно с отговорите могат да се намерят на адрес: http://www.phys.uni-sofia.bg. На същия адрес един ден след изпита могат да се намерят правилните отговори на теста и задачата.

 

1
2