Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / VI Фестивал "Изкуството на Барока"

   
VI Фестивал "Изкуството на Барока"

Предстои шестото издание на единствения по рода си у нас фестивал за старинна музика, изпълнена на оригинални инструменти от епохата, който ще се проведе от 06 октомври до 26 ноември 2012 година.

ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА /06.10. - 26.11.2012 г./ ще представи на столичани селекция от най-емблематичните произведения от XVIII и XIX век, но няма да пропусне да изненада публиката с премиери, нови изпълнители – звезди на международната сцена и любими български инструменталисти.

Тази година Софийският университет ще бъде домакин на шест събития от концертната програма на фестивала.Почитателите на бароковата музика ще могат да се насладят на виртуозни музикални изпълнения в класическата обстановка на Централната аула на университета на следните дати:

6 октомври, събота, 19.00 ч.

„Хармонията в надпревара с Инвенцията“
Ансамбъл Кордевенто

Ерик Босграаф – блокфлейта (Холандия)
Зефира Вълова – цигулка
Иван Илиев – цигулка
Зденка Прохазкова – виола (Чехия)
Линда Манчева – виолончело
Явор Генов - лютня
Алесандро Пиану – клавесин (Италия)

В програмата:
Йохан Себастиан Бах
Концерти за блокфлейта и струнни, реконструкции
Антонио Вивалди
Концерти за блокфлейта и струнни оп. 8
„Пролет“ - „Лято“ - „Есен“ - „Зима“

Холандският блокфлейтист Ерик Босграаф и ансамбъл „Кордевенто” ще представят за пръв път на софийската публика реконструкции за блокфлейта и струнни на знаменитите Бахови инструментални концерти. След успешния диск на ансамбъла с тези творби, издаден през 2011 г., следват многобройни концерти на значими фестивали в Европа, както и вдъхновение за ново начинание – Годишните времена на Вивалди, изпълнени на блокфлейта.
„Кордевенто” ще поднесат нов прочит на произведенията, адаптиран към особеностите на блокфлейтата, но с безкомпромисна вярност към авторовата идея, носеща магията на този музикален феномен от Барока. Ще оживеят картините, описани с думи от самия Вивалди в далечната 1725 г. и потвърдени с безпределна музикална инвенция и спиращи дъха хармонии.

……………………………………………………………………………………………….

7 октомври, неделя, 12.00 ч.
„Тafelmusik”

Димитър Маринкев – траверсо
Росица Панайотова – сопран
Язу Моизио – обой (Финландия)
Аапо Хакинен – клавесин (Финландия)

В програмата: арии и трио сонати за флейта, обой и басо континуо от Георг Фридрих Хендел, Йохан Георг Телеман, Пиетро Локатели и др.

След многобройни специализации в Германия и Холандия, българският флейтист Димитър Маринкев се завръща в България за да реализира редица концерти, посветени на бароковия камерен репертоар. На сцената на Фестивала “Изкуството на Барока“ той ще представи своите колеги от Финландия с изкусно подбрана програма, която илюстрира силното влияние на италианската мода в музиката на немските композитори от XVIII век. Наред с известните сонати на Телеман и Хендел, ще прозвучат и рядко изпълнявани произведения от Локатели, Галупи и Клайнкнехт, както и кантата за сопран от Антонио Лотти.

Коментари

Влез, за да коментираш.