Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възпитаничката на Софийски университет Силвия Бакалова е носител на годишната стипендия „За жените в науката“

   
Възпитаничката на Софийски университет Силвия Бакалова е носител на годишната стипендия „За жените в науката“

Силвия Бакалова и председателят

на журито проф. дбн Румен Панков

На церемония в СУ „Св. Кл. Охридски“ днес бяха връчени националните стипендии за изключителни учени на Националната програма „За жените в науката“. Стипендиите са в рамките на световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката“, която се реализира в България за трета поредна година с партньорството на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Силвия Бакалова и Еми Халаджова са двете млади български жени учени, които бяха наградени с национални стипендии за техния изключителен принос в областта на науката. Стипендиите всяка в размер на 5 000 евро са за техните научни изследвания и за насърчаване на професионалното им развитие.

Еми Халаджова беше отличена за своя проект относно контролирания пренос на ДНК.

Силвия Бакалова бе наградена за изследване й на лазерно депозирани наноструктури.

Силвия Бакалова е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2005 г. завършва инженерна физика във Физическия факултет. През 2009 г. става доктор по специалността електрични, магнитни и оптични свойства на кондензираната материя. Работи в Института по физика на твърдото тяло на Българската академия на науките. Изследователската й работа се концентрира в областта на изследване на структурата, електричните и оптичните свойства на микро- и наноразмерни полупроводникови и диелектрични слоеве. За все още кратката си научна кариера е публикувала 22 статии и 18 доклада в престижни списания.

Еми Халаджова е възпитаник на Химико-технологичния и металургичен университет в София. Дипломира се като инженер-химик през 2005 г. през 2011 г. става доктор по химия на високомолекулните съединения. Изследователската й работа е в сферата на разработване и изследване на полимерни наночастици и нанокаспуси, предназначени за използване като преносители на лекарствени средства и биомолекулни и др. вещества с приложение в медицината, биологията, фармацията и козметиката. Научните й работи са публикувани във водещи списания. През последните пот години има пет публикации с много високо научно качество. Работи в България.

Световната програма „За жените в науката“ тази година празнува 15 години от своето основаване. Партньорството е създадено през 1998 година, когато L'Oréal и UNESCO обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научните отличия. Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в една глобална инициатива, подкрепена от повече от 1700 жени от 108 държави.

Домакин на церемонията по награждаването и тази година беше Софийският университет „Св. Климент Охридски“. На това важно научно събитие присъстваха официални гости, както и представители на различни научни направления. Инициативата се проведе под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Максим Бехар откри церемонията по връчването с думите: „Има дни, в които политиката надделява над нашите емоции, има дни, в които икономиката прави това, но има дни, в които науката ни показва на къде да тръгнем и как да го направим. Дни като днешния.“

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова продължи в същия дух, отбелязвайки, че няма сфера, включително и обществената, в която да няма решения и то правилните решения, трябва само да знаеш към кого да се обърнеш, а това са хората от науката. Тя припомни, че през миналата година към Столичната община е създаден първият косултативен съвет по наука, в който безвъзмездно участват представители на БАН и всички университети в София. Г-жа Фандъкова изказа особената си благодарност на ректора проф. дин Иван Илчев и неговия екип за участието на най-стария и обичан университет в съвета. Тя изрази радостта си и от факта, че съвместно с проф. Илчев са създали наградите на Столичната община за наука и припомни, че през миналата година наградата е била спечелена от млада жена от Юридическия факултет на Софийския университет.

Според ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев е изключително радостно, че конкурсът „За жените в науката“ доказва връзката между бизнеса и науката. Той подчерта, че тези стипендии са едни от впечатляващите награди, които български учени получават, но изтъкна, че не са единствените и припомни, че поне веднъж месечно връчва различни типове стипендиии награди, давани от бизнеса за постижения в науката.

„Това е радващо при това няма никакво значение институциите, в които работят младите научни кадри. България е малка държава и трябва да работим заедно – университетите в България, университетите и БАН и го правим“, каза проф. Илчев.

Той съобщи, че през последните седмици са били подписани повече от 25 договора за проекти за около 15 милиона лева, в почти всички от които участват представители на Софийския университет, на други университети и на БАН.

Нашето общество, нашата държава не се грижи за базисните нужди на своите учени, каза ректорът на Софийския университет.

„Лауреатките днес получават наградата за развитието на своите изследвания, но предполагам, че те получават по 250 евро месечна заплата, „щедро“ отпусната от нашата държава. Това нещо трябва да се промени и се надявам, че в това смутно време, в което живеем, това ще бъде един от приоритетите на политическите сили, защото не може българските учени да продължават да живеят в това унизително положение, най-лошо в цяла Европа“, допълни проф. Иван Илчев.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, в който споменава: „Високото качество на проектите, които получихме тази година, потвърждава важността на програмата не само за младите жени учени в България, но и за цялата научна общност в страната“ и добавя: „Убедена съм, че с тази инициатива жените учени ще реализират своите научни проекти и по този начин ще подкрепят нашата обща цел за мир, равенство, устойчиво развитие и социална справедливост“.

„Много съм щастлива от продължителния успех на програмата в България, която се превърна в изключително важна международна платформа за жени в областта на науката. Факт е, че младите жени учени от тази страна са сред най-добрите изследователи от всички краища на света. Това само потвърждава нашето мнение, че България има научно бъдеще, и затова ние с гордост можем да заявим, че ще подкрепим по-нататъшното му развитие“, каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal ADRIA-BALKAN (от която L'Oréal Bulgaria е част).

Еми Халаджова и Силвия Бакалова бяха отличени сред редица качествени кандидатури, подадени в тазгодишната програма. Те бяха избрани да бъдат наградени със стипендии с единодушното решение на високопрофесионално жури, което се състоеше от водещи специалисти в науката: проф. дбн Румен Панков, заместник-ректор и председател на журито, проф. дфн Александър Драйшу - декан на Факултета по физика, доц. д-р Мариела Оджакова - декан на Факултета по биология, доц. д-р Марин Иванов – декан на Факултета по геология и география и доц. д-р Ивайла Панчева - заместник-декан на Факултета по химия и фармация.

За програмата „За жените в науката“

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, които движат науката напред. Програмата е учредена за жените учени, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание и неговите ползи за обществото, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни, жизнеспособни проекти.

Тази национална програма за стипендии има за цел да осигури помощ на млади жени, посветили живота си на науката, които да продължат изследванията си чрез предоставени стипендии за най-добри проекти в областта на природните науки. Програмата също така помага да се създаде общност, която популяризира многообразието, равенството, иновациите, креативността и прогреса.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L'Oréal–UNESCO се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Коментари

Влез, за да коментираш.