Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Въображението е по-важно от знанието

   
Въображението е по-важно от знанието

В среща-разговор с доц. д-р Милен Богданов се впуска Валентина Стефанова, за да потърси ключа от стаите на въображението в света на органичната химия.

Доц. Милен Богданов е специалист по аналитична химия. Основните му интереси са в областта на синтеза и стереохимия на хетероциклени съединения. Преподава в Катедрата по органична химия на Химическия факултет на Софийския университет. Носител е на почетния знак на Химическия факултет и на наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2010 г. Участвал е в „Лаборатория за слава“ през 2011 г. - там впечатлява с илюстрацията на химичните реакции с примери от човешките взаимоотношения при избора на партньор.

Бихте ли представили физичната органична химия с няколко думи?

Физичната органична химия (ФОХ) предоставя един по-систематизиран поглед върху иначе огромният материал на Органичната химия. В органичната химия се изучават класовете съединения и съответните им свойства, докато ФОХ разглежда типовете реакции и влиянието на различни фактори върху скоростта и добивите. Не е случайно, че първият учебник по ФОХ се нарича “Библията на мислещия химик-органик”. В този смисъл ФОХ дава отговори на въпросите защо протича или не една реакция, защо е по-бърза от друга и т.н.

Къде намира отражение органичната химия в живота?

Органичната химия е навсякъде около нас – горива, хранителни добавки, перилни препарати, лекарства, дрехи, пластмасови изделия и т.н. Много продукти ползвани в момента са достижение на органичната химия от миналия век, но ние не си даваме сметка за това – приели сме ги като част от ежедневието си, все едно ги е имало винаги. Естествено, дисциплините изучаващи гореизброените продукти вече са отделени, но основата идва от Органичната химия. Там се учи как се синтезират, изолират и пречистват веществата.

В конкурса лаборатория за слава FameLab обяснявате как се случва една химична реакция чрез примери от човешките взаимоотношения при избора на партньор. Ще ни разкажете ли за тези Ваши наблюдения?

Един от най-лесните начини за учене е асоциативният и за да разбере човек нещо абстрактно, понякога се налага да се правят аналогии с реалния живот. Как по-лесно би могло да се обясни протичането на една реакция, ако не със ситуация, в която всеки е попадал? Всеки от нас е бил в “дупка” (потенциална яма) или във възбудено състояние (активиран комплекс) и е попадал след това сдвоен и обезсилен в “енергетичен минимум от потенциална повърхност” и т.н. Ако преведеш някого през позната материя, той може да научи всичко, стига да има желание естествено.

И какво е важно за избора на партньор от химична гледна точка?

Да можеш да понасяш дъха и миризмата на потенциалния партньор.

Какво бихте посъветвали жените / мъжете да съблюдават в такава ситуация (избор на партньор)?

Преди да се женят да видят дали може да издържат с избрания, но без парфюм и паста за зъби.

До къде могат да стигнат изследванията (и откритията) в тази област?

Ако някой знаеше отговора на този въпрос, най-вероятно органичната химия щеше да е изпаднала в забрава. Именно това е красотата на науката – тя е динамична и всяко откритие задвижва машината за нова работа.

Как бихте описали работното си място?

Творчески хаос – това е обстановката, която ми осигурява пространство да провеждам научните си изследвания и да се чувствам себе си.

Ще ни разкажете ли за някоя интересна случка от лабораторията (от изследователския процес)?

Винаги, когато получиш неочакван резултат, става интересно. В такъв случай се мобилизираш и започваш да търсиш обяснение. А чувството на удовлетворение, получено след разплитане на загадката, е неописуемо. То е като редене на пъзел, но без подсказваща картинка.

Кое е най-голямото Ви постижение?

По принцип надскачането на себе си винаги е постижение, така че се радвам на всичко постигнато от мен към момента. Ако приема нещо за по-голямо от останалите, означава да бъда нещастен, ако не направя нещо повече. В момента се намирам в началото на кариерата си на учен и вярвам, че тепърва ми предстоят големи постижения, освен ако не спра да си вярвам. А аз вярвам, че всичко е възможно, но е по-трудно да се поддържа, след като бъде направено. В този смисъл равносметка за постиженията си мога да направя, след като престана да работя активно.

Каква е разликата между студент по химия и химик?

Единият вече е превърнал работата си в хоби, а другият има уникалния шанс да го направи.

Вашата любима фраза е ...

“Въображението е по-важно от знанието”

Коментари

Влез, за да коментираш.