Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "В момента единственият, който може да ни помогне, е Исус Христос, който е нахранил със 7 хляба множеството на сватбата в Кана Галилейска"

   
"В момента единственият, който може да ни помогне, е Исус Христос, който е нахранил със 7 хляба множеството на сватбата в Кана Галилейска"

 

В интервю за вестник "Стандарт" ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - проф. дин Иван Илчев, коментира намаления бюджет, платеното обучение и възможните изходи от кризата.

Преди десетина дни "Топлофикация" спря топлата вода на Софийския университет и общежитията му заради неплатени сметки. В резултат на това бяха разменени остри реплики между Алма матер и Министерството на финансите по повод субсидията, преведена на университета. Има ли изход от кризата и какво бъдеще вещае намаленият бюджет на университета, "Стандарт" попита ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

- Проф. Илчев, как се стигна до ситуацията университетът и студентските общежития да останат без топла вода?
- Честно казано, не би ми се искало да гледаме проблемите на университета само в чисто битов план. Към 31 декември 2009 г. просрочените задължения са 1 220 000 лв., което обаче включва и някои недовършени ремонти. Общо за отопление към тази дата сме дължали 120 000 лева, което за организация като Софийския университет не е голяма сума. Всички задължения са натрупани тази година благодарение на съкращаването на бюджета ни. На практика СУ е ударен най-лошо от всички висши училища. Защото, както години наред говоря, е сбъркана системата за финансиране на висшето образование у нас. Всички университети получават една и съща сума, базирана на калпак - на това колко студенти записват. Но никой университет няма нашите разходи за поддържане на материалната база. Никой университет няма и толкова квалифицирани хора, на които се плащат относително по-високи заплати, нито пък поддържа библиотека като нашата, чийто годишен бюджет е около 2,3 млн. лева. Всичко това го поддържаме от абсолютно същата субсидия, която получават и другите.
- Какво трябва да се промени според вас?
- От години призоваваме при финансирането да се вземе предвид качеството на работа. Няма да стигнем доникъде, ако продължаваме по този начин. Закъсва не само СУ, а и всички висши училища в България. Ние вече получихме прогнозната рамка на бюджета за 2011-2013 г. В нея разходите на университетите са оставени на нивото на 2010. Единствените висши училища, които са получили повече пари, са държавните висши военни училища. Парадоксът е, че в тази рамка са предвидени малко над 1 млрд. лева за армията, горе-долу толкова за полицията и към 350 млн. лева за министерството на образованието. Винаги съм казвал, че независимостта на България в наше време зависи не толкова от армията, колкото от това доколко е образовано младото поколение и доколко работи за България. И много ми е интересно кого ще пази армията и чий ред ще осигурява полицията, когато се изнесат младите хора. През последните месеци са напуснали страната десетки наши възпитаници, завършили скъпо струващи магистърски и докторски програми. В Западна Европа ги гълтат като топъл хляб. Значи с нашия мизерен бюджет обучаваме качествени кадри за Европа. И не само ние - това правят и Техническият университет, и Медицинският, и други.
- Как ще се решат все пак битовите проблеми? Да бъдат ли спокойни студентите, че наесен ще им бъде пусната топлата вода?
- Надявам се да се реши по някакъв начин. Ще имаме разговор с министър Дянков по този въпрос. Нашият заместник-ректор проф. Иван Петков беше направил едно изявление, че не пристигали редовно парите и че те не стигат за заплати. Аз се извинявам на Министерството на финансите, оттам с право гневно реагираха, че сумите редовно се изплащат. Но това, на което не дадоха отговор, е втората половина на въпроса. Не стана ясно, че в момента държавната издръжка на студентите осигурява 62% от заплатите. Като прибавим и таксите за обучение, които събираме, едва покриваме цялата сума за заплати. Но когато плащаме осигуровките към държавата, се оказва, че проф. Петков действително е прав - парите не стигат и за тях. Откъде да плащаме всичко останало? Ние на практика сме спрели абсолютно всякакви инвестиционни проекти. Погледнете новия международен паспорт на българина. На него са изобразени знаковите сгради за страната ни. Единствената сграда от ново време, която се използва активно, а не е паметник, е тази на Софийския университет. Ами тази сграда я поддържаме със същите пари, които получава и, да речем, университетът в Каспичан. Ние мислехме и да теглим заеми, но не е етично към следващото ректорско ръководство - ние сключваме кредита, а то го изплаща.
- Има ли все пак лъч надежда?
- Надявам се, че до приемането на бюджета нещо ще се промени. Защото, ако продължаваме по този начин, затъват абсолютно всички висши училища. Ясно е, че към промяната ще има много силна съпротива. Само някои училища биха я подкрепили. Аз имам неофициални данни за рейтингите на университетите в България. На практика в тях доминира Софийският университет - естествено, в тези професионални области, в които обучаваме. Следват ни Американският университет и Нов български. Помислете си какво е тяхното финансиране, сравнено с нашето. В момента държавната субсидия за студент е 697 лева. За ученик в средно училище - 1170 лева в София, където е една от най-ниските. В античността се говори за Прокруст, който слага жертвите си на ложето и, ако те са по-дълги, им реже краката. Ако са по-къси, ги разтяга. Ами ние сме в това положение в момента. Смея да твърдя, че в момента България е на последно място не само в Европейския съюз, но и в Европа въобще по вниманието към висшето образование и науката. Като гледам какво става в Турция в тези области, ме обхваща страх за бъдещето ни.
Аз съм съгласен, че трябва да има магистрали, за това се говори най-много. Но тогава дайте да направим, хем е най-лесно и най-евтино, магистрала до Калотина, за да могат поне нашите възпитаници по-лесно да потеглят към Западна Европа.
- Да очакваме ли нови протести от ваша страна?
- Надявам се, че ще стигнем до някакъв вариант, в който ситуацията да бъде разрешена. Ясно е, че повече пари няма да има. Става въпрос вече за преразпределение на сумите. От известно време насам ние сме поставени и в една друга ситуация. Проблемът е, че са се натрупали много отпуски. Имаме 48 работни дни отпуск, които физически няма как да се вземат. Освен това геолозите и археолозите например, които преподават през учебната година, лятото работят и са непрекъснато по експедиции. Кога да вземат отпуските си? И това не са хора, които са тръгнали по почивки. Естествено, имаше и мошеници, които не си пускат отпуски, а отиват на море, но са далеч по-малко. В момента не можем да изплатим обезщетенията на колеги, заслужили за университета. Просто ги няма парите. Те се сърдят с основание. Нужни са ни 601 000 лева, за да платим обезщетения на пенсионерите. В момента единственият, който може да ни помогне, е единствено Исус Христос, който е нахранил със 7 хляба множеството на сватбата в Кана Галилейска. Няма как да се разпределят хлябовете, които ни се отпускат, на толкова хора.
- Доволен ли сте от приема тази година?
- Откровено казано, съм абсолютно недоволен. Защото ние, благодарение на сегашната система, приемаме хора, които трудно ще обучаваме. Хора, които пишат "висше образование" без с. Ако бъде променена политиката на финансиране и не сме обвързани с бройките, можем да си позволим да не вкарваме в университета тези, за които знаем, че няма как да ги обучим или в крайна сметка ще станат едни посредствени специалисти.
- Има ли разлика между нивото на студентите, влезли с изпит и с матура?
- Все още е рано да се каже. Но като цяло в тези специалности, в които се влиза с матура и изпит, доколкото можем да преценим след втората година, в успеваемостта на студентите няма съществена разлика. Винаги съм казвал, че няма друг изход и матурата ще стане основен вход, но трябва да се работи за повишаване на качеството й. И мисля, че наистина се работи.
- Имахте идея да въведете тест като вход за университета?
- Препоръката на комисията, която работи по това тестово задание, е, че не си струва в момента да го въвеждаме.
- Отказахте ли се напълно от приема в платено обучение?
- Винаги съм имал сериозни резерви към платеното образование. Но тъй като някои хора от Академическия съвет го пожелаха, ние направихме такова предложение. Само че това, което стана в Народното събрание при приемането му, малко прилича на стария анекдот как се срещнали двама арменци и единият попитал другия "Абе вярно ли, че Киркор си е купил "Мерцедес"? А вторият отговорил, "Вярно е, само че не е "Мерцедес", а "Ауди". И не го е купил, а са го блъснали на улицата". Не вярвам в СУ да дойдат повече от стотина души в платено обучение. Защото професионалните направления, по които има интерес, ние ги запълваме. А там, където не запълваме професионалните направления, липсва интерес. Ако изкарат тройка, там на практика кандидатите ще влязат и без да плащат.

Стела Стоянова, вестник "Стандарт"

Коментари

Влез, за да коментираш.