Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В час по България

   
В час по България

Днес в Конферентната зала на Ректората беше проведен открит урок - тържество "В час по България" под надслов "Знаем, помним, тачим". Събитието беше посветено на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.)

В нетрадиционния урок по история участваха ученици от Профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" и студенти и преподаватели от Софийския университет.

Официални гости на празника бяха посланикът на Румъния Антон Пъкурецу, пълномощният министър на образованието и културата на Румъния г-н Герчан, заместник-деканът по научно-изследователската и проектна дейност на ФКНФ проф. д-р Димитър Веселинов, д-р Джорджета Болд, преподавател към специалност Румънска филология във ФКНФ, старши експерти от Регионалният инспекторат по образованието, директори на столични училища.

Тържеството започна с изпълнения на фолклорния танцов ансамбъл към 46 СОУ „Константин Фотинов”. Водещите, ученици от румънската гимназия, определиха събитието като урок по родолюбие между българи, руси, румънци, финландци и арменци. Директорката на ПГИИРЕ "Михай Еминеску" г-жа Незабравка Тасева вдъхнови гостите на урока-тържество с думите: „ Трети март е национална съдба, затова да си припомним този ден и да му се поклоним.”

Събитието продължи с цитати за съдбата на България на Достоевски, Виктор Юго, княз Церетенев и Джузепе Гарибалди. Учениците от ПГИИРЕ "Михай Еминеску" рецитираха стихотворенията „Русия” и „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов и „Шипка” на Дамян Дамянов.

Тържеството закри гл. ас. д-р Радослав Спасов от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той изненада гостите на събитието с прожекцията на филма „Дивният Флорентинец” и ги покани на обиколка в Музея на Университета.