Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Университетски Ботанически Градини са партньор в международния проект INQUIRE

   
Университетски Ботанически Градини са партньор в международния проект INQUIRE

Университетски Ботанически Градини към СУ „Св. Климент Охридски" са партньор в международния проект INQUIRE, финансиран по 7 Рамкова програма на ЕС, който стартира на 1 декември 2010 и ще продължи 3 години.

Проектът е продължение на реализирания през 2006 - 2008 г. проект Plantscafe (http://www.plantscafe.net/bg/home.htm), по който специалисти от Европейски Ботанически градини, включително и УБГ София и Варна, разработиха богат набор от учебни модули за преподаване на науката за растенията в училища и ботанически градини.

Целта на INQUIRE проекта е да се разработят и осъществят широк кръг от обучения на учителите в 11 европейски страни, така че на практика хиляди ученици да бъдат обучавани чрез методите на т.нар. откривателско учене (inquire-based learning). Съвременните педагогически тенденции отчитат ролята на интерактивните методи, на свободата на изследване на обектите и явленията, на правото на задаване на въпроси и процесът на търсене като ценни в обучението и последващата реализация.

Загубата на биологично разнообразие и изменението на климата са основни глобални проблеми на 21 век и INQUIRE ще подкрепи учителите да се свързват с институции, в които децата могат да извършват „истински" изследвания, да видят науката в действие, да осъзнаят отговорността на човека за качеството на живот на Земята и за запазване на равновесието в природата.

Настоящият проект е на обща стойност 2 234 024 €, като отделените за България средства са в размер на 100 000 €.

Коментари

Влез, за да коментираш.